Rezultati pokazali da je najviše prekršaja počinjeno zbog nepropisne brzine…

Tijekom vikenda, od 27. do 30. kolovoza 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 419 prometnih prekršaja, od čega 24 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 151 prekršaj nepropisne brzine, 40 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 45 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, tri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 151 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

29. kolovoza 2021. godine oko 2,35 sati u Graberju Ivanićkom u Zagrebačkoj ulici, 41-godišnjak upravljao je s osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 1,95 g/kg. Vozač je isključen iz prometa te mu je uz Naredbu o određivanju mjere opreza privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

30. kolovoza 2021. godine oko 00.55 sati u Zaprešiću u Ulici bana Josipa Jelačića, 19-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 1,14 g/kg. vozačica je isključena iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe – test negativan.

Od ukupno 24 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 4 vozača (16,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su četiri mlada vozača (16,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i pet osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policija


Source link