Tijekom vikenda, od 15. do 18. listopada 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 637 prometnih prekršaja, od čega 63 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 157 prekršaja nepropisne brzine, 103 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 60 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 232 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 16. listopada oko 1 sati, 56-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Vladimira Novaka u Zaprešiću, pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,22 g/kg nakon čega je uhićen i prepraćen na nadležni sud.

U nedjelju 17. listopada oko 00.05 sati, 34-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,25 g/kg, upravljala osobnim automobilom Ulicom Trnjanski nasip, gdje je i zaustavljena te isključena iz prometa.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno osam osoba – test negativan, a dvije osobe su odbile test na droge.

Od ukupno 63 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 15 vozača (23,8 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (19,0 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i devet osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policija


Source link