Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Rezultati akcije pojačanog nadzora vozila i vozača te akcije „Alkohol“ i „Droge i brzina“Tijekom vikenda, od 20. do 23. kolovoza 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 460 prometnih prekršaja, od čega 18 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 244 prekršaja nepropisne brzine, 45 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 17 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 131 ostalih prekršaja.


Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U petak, 20. kolovoza oko 20.45 sati, 43-godišnjak pod utjecajem alkohola od 3,00 g/kg, upravljao je osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka, te je na području Novog Zagreba u Gomboševoj ulici prouzročio prometnu nesreću.

U subotu, 21. kolovoza oko 0.45 sata, 26-godišnjakinja upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Palmotićeve ulici pod utjecajem alkohola od 0,63 g/kg u organizmu. Ista je isključena iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na 12 sati

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe kojom prilikom je test bio negativan.

Od ukupno 18 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 2 vozača (11,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su dva mlada vozača (11,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, dvije osobe su uhićene te privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policija
Source link

Related Posts