– Advertisement –

Od 16. do 22. lipnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je ciljana akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“ koja se istovremeno provodi i u svim zemljama članicama Europske unije. U tjednoj akciji kontrolirano je ukupno 2.417 vozača od kojih je 113 bio pod utjecajem alkohola.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 1236 prometnih prekršaja, od čega 113 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 638 prekršaja nepropisne brzine, 104 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 81 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, osam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 13 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 304 ostalih prekršaja.

– Advertisement –

U sklopu te akcije proveden je „Pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu“ 19. lipnja od 7 sati do 7 sati 20. lipnja 2021. godine, kojom prilikom je utvrđeno je 39 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola.

U tjednoj akciji, kod 26 vozača (23,0%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg a evidentirana su 23 mlada vozača (20,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 19. lipnja oko 19.20 sati u Vrbovcu u Ulici Stjepana Radića, 50-godišnjak je upravljao osobnim zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,42 g/kg. Nesavjesni vozač je isključen iz te protiv istog slijedi Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja nadležnom Općinskom sudu.

53-godišnjakinja pod utjecajem od 1,89 g/kg alkohola u organizmu, upravljala je osobnim automobilom koprivničkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Barčevog trga u smjeru juga vožnjom unatrag. Prilikom kretanja unatrag nije se prethodno uvjerila da to može učiniti bez opasnosti za sebe i druge sudionike u prometu, te je tom prilikom, stražnjim desnim dijelom vozila naletjela je na prednji dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka koji se nalazio propisno parkiran s južne strane kolnika Barčevog trga. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Prilikom provođenja akcije, 14 osoba je zadržano i smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola a 13 osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom provedbe akcije preliminarno je testirano na uređaju za droge 22 osobe, od toga jedna je osoba pozitivna na test, a dvije osobe su odbile podvrgnuti se testu na droge.

Izvor: Zagrebačka policija

– Advertisement –


Source link