RWE namjerava uložiti 50 milijardi eura do 2030. godine kako bi proširito kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na 50 gigavata, pokazali su planovi najvećeg njemačkog proizvođača električne energije.

RWE planira do 2030. u prosjeku ulagati pet milijardi eura godišnje u vjetroelektrane na moru i na kopnu, te u fotonaponske sustave, baterije, fleksibilnu i proizvodnju struje iz vodika.

Plan pokazuje da RWE planira 40 posto iznosa namaknuti rotacijom imovine, što de facto znači djelomičnu prodaju aktivnosti kako bi se privukla vanjska sredstva, pa će neto gotovinska ulaganja iznositi tri milijarde eura godišnje.

Najveći dio ukupnog iznosa, čak 90 posto, bit će usmjereno u proizvodnju struje iz vjetra i Sunca, pokazuju planovi njemačke kompanije, a ulaganja namjeravaju financirati novčanim tokom iz poslovanja.

Ažurirana strategija nadovezuje se na veliko restrukturiranje u sklopu kojeg je RWE preuzeo aktivnosti s obnovljivim izvorima energije nekadašnjeg odjela Innogy i konkurenta E.ON-a, svrstavši se među najveće europske proizvođače struje iz obnovljivih izvora u Europi.

“Naša temeljita strateška transformacija uspješno je dovršena. U izvrsnoj smo poziciji da aktivno oblikujemo ključno desetljeće energetske tranzicije”, rekao je Markus Krebber, koji je dužnost predsjednika uprave preuzeo u svibnju ove godine.

Plan ulaganja najveći je u 123-godišnjoj povijesti RWE-a i vremenski se poklopio s nastojanjima konkurencije u energetskom sektoru da fosilna goriva postupno zamijene energijom Sunca i vjetra.

Talijanski Enel i španjolska Iberdrola već su predstavili planove ulaganja vrijedne ukupno 265 milijardi eura, navodi Reuters.

U RWE-u očekuju da će im se prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u temeljnoj djelatnosti koja isključuje nuklearnu energiju i ugljen više nego udvostručiti do 2030., na pet milijardi eura.

Podigli su istodobno procjenu ciljane prilagođene EBITDA u 2022. s 3,1 do 3,4 milijarde na 3,3 do 3,6 milijardi eura.

HINA


Source link