Aktualno Featured Samsung Vijesti Zanimljivosti

Slabija potražnja srezala Samsungovu dobit


Južnokorejska tehnološka tvrtka Samsung upozorila da bi joj dobit u trećem kvartalu mogla pasti za trećinu budući da je potražnju za elektroničkim uređajima i memorijskim čipovima potkopalo usporavanje globalnog gospodarstva.

Procjenjuju da im je operativna dobit u tri mjeseca do kraja rujna iznosila oko 10,8 bilijuna wona (7,6 milijardi dolara), što je za 32 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

To je najveći pad tromjesečne Samsungove dobiti na godišnjoj razini u gotovo tri godine, piše BBC.

Potražnja slabi jer ljudi manje kupuju zbog sve većih troškova života.

Samsungova dobit od poslovanja s proizvodnjom mikroprocesora pala je zbog nižih cijena memorijskih čipova na globalnom tržištu koje je pritisnula slabija potražnja za potrošačkom elektronikom.

Konačne podatke o poslovanju Samsung bi trebao objaviti 27. listopada.

U četvrtak je američki proizvođač čipova Advanced Micro Devices (AMD) također upozorio da mu je poslovanje pogođeno padom potražnje za računalima.

AMD je snizio procjenu prihoda u trećem kvartalu za milijardu dolara, signaliziravši snažniji pad potražnje no što se očekivalo.

“Tržište osobnih računala značajno je oslabilo u (trećem) tromjesečju”, rekla je izvršna direktorica AMD-a Lisa Su.

Pad potražnje pripisuju slabim gospodarskim uvjetima.

“Ta će tema biti zajednička tvrtkama u drugoj polovini 2022. zbog slabljenja potrošačke potražnje”,rekao je za BBC Neil Shah iz tvrtke za analizu tržišta Counterpoint Research.

Prodaju elektroničkih uređaja pritisnuli su visoka inflacija, više kamatne stope i posljedice ruske invazije na Ukrajinu, što odvraća ljude od kupnje.

Tvrtke koje kupuju memorijske čipove, poput proizvođača pametnih telefona i osobnih računala, smanjile su kupnje jer troše zalihe.

Analitičari tehnološke industrije predviđaju da će cijene memorijskih čipova padati i u iduća tri mjeseca budući da prodaja pametnih telefona i dalje pada, a oporavak potražnje očekuje se tek početkom iduće godine.

HINASource link

Related Posts