Mnogi ljudi gotovo svakodnevno koriste automobil kao osnovno prijevozno sredstvo i provode jako mnogo vremena u automobilu. Isto kao što postoje neke stvari koje je dobro imati u svom domu, postoje i neke stvari koje je preporučljivo imati u automobilu i koje bi vam mogle biti od koristi u određenim situacijama.

Kutija prve pomoći

Kutija prve pomoći spada u obaveznu opremu u automobilu i sadrži sve potrebne stvari za pružanje osnovne pomoći ozlijeđenima dok ne stigne hitna pomoć. Zato svakako provjerite imate li je u automobilu.

Reflektirajući trokut(i)

Također spada u obaveznu opremu automobila. Služi kako bi upozorio ostale sudionike u prometu na automobil u kvaru. Za one koji žele najvišu razinu zaštite, preporučaju se tri reflektirajuća trokuta. Dva se postavljaju na udaljenosti od 3 metra ispred i iza automobila, a treći na udaljenosti od oko 25 metara iza automobila.

Aparat za gašenje požara

Ovo je dodatak koji biste svakako trebali imati u svom automobilu. Dovoljna je i mala varijanta aparata za gašenje požara koji vam može itekako pomoći u slučaju manjeg požara.

Rezervni kotač/kompresorska pumpa i pripadajući alat

Ukoliko ste često na cesti, vjerojatno će vam se kad-tad dogoditi puknuće gume. Zato u prtljažniku svakako imajte rezervni kotač ili kompresorsku pumpu i alat pomoću kojeg ćete zamijeniti kotač. Kod novijih automobila, zbog uštede prostora, sve su češće kompresorske pumpe kao dio serijske opreme umjesto rezervnog kotača.

Kablovi za paljenje motora

Ukoliko vam se isprazni akumulator i ostanete negdje na cesti s automobilom kojeg ne možete upaliti, može vam pomoći priključivanje na napunjeni akumulator drugog automobila odgovarajućim kablovima.

Svjetiljka

Zauzeti će vrlo malo mjesta u automobilu, a nikada ne znate kada vam može zatrebati, u automobilu ili izvan njega. Zato jednu svjetiljku svakako pospremite negdje u svoj automobil.

Krpa

Vrlo jednostavan dodatak koji će vam odlično poslužiti u razne namjene. Bilo da se radi o brisanju stakala, prašine ili zaprljanih ruku, neka vam barem jedna krpa bude negdje spremljena.

Punjač za mobitel

Mobitel je danas postao gotovo neizostavan dodatak, a i može biti od velike koristi ukoliko ostanete u kvaru, doživite neku nesreću i slično. Naravno, pod uvjetom da je mobitel pun i da možete ostvariti poziv ili poslati poruku. Zato je dobro u automobilu imati jedan prijenosni punjač za mobitel pomoću kojega možete napuniti mobitel za vrijeme vožnje.

Bluetooth slušalica

Za one koji puno vremena provode u automobilu i moraju često koristiti mobitel, Bluetooth slušalica je jedan od onih dodataka koje jednostavno moraju imati. Ona omogućava jednostavno spajanje na mobitel i razgovor bez korištenja ruku. Pričanje na mobitel u vožnji je kažnjivo zakonom, a i izuzetno opasno, zato je ovaj dodatak odlična investicija.

Hrana i voda

Preporučljivo je u automobilu imati i barem jednu bocu vode i nešto hrane koje se neće lako pokvariti. Nikada ne znate gdje vam se auto može pokvariti i koliko dugo ćete morati čekati na pomoć.

Ovo su samo neke od stvari koje je korisno imati u automobilu. Neke od njih spadaju u obveznu opremu i dužni ste ih imati u automobilu, dok neke predstavljaju dodatke koji nisu obavezni, ali mogu vam biti od velike pomoći u određenim situacijama.

Izvor: Silux.hrSource link

Related Posts