Ako ste dobili prinovu u obitelji, onda zasigurno odmah razmišljate i o prijevozu u automobilu, a to je praktički onemogućeno ako nemate auto sjedalicu. Po zakonu o sigurnosti na prometnicama, djeca su obavezna za vrijeme vožnje biti u sjedalici, a kakva će ona biti ovisi o dobi, odnosno težini djeteta. Evo što biste trebali znati prije kupovine dječje sjedalice za automobil.

Ako se pitamo koja je najbolja sjedalica, nema pravog odgovora na to. Svaka sjedalica koja je napravljena po određenim standardima je dobra sjedalica, a što je najvažnije jest – da je dobro pričvršćena. Dijete bi se u sjedalici trebalo voziti do navršene 12. godine života te je također bitna i djetetova kilaža jer se auto sjedalice prodaju upravo s obzirom na to koliku težinu mogu podnijeti.

Imate li rabljenu auto sjedalicu, ona može poslužiti, međutim, uvijek je bolja nova sjedalica od one rabljene. Također, bitno je i znati je li auto sjedalica bila u sudaru te ako jest, svakako je treba zamijeniti. Ako je jako stara, također je treba zamijeniti, točnije ukoliko je starija od šest godina, najbolje ju je zamijeniti novom. Naime, neki dijelovi su napravljeni od plastike, a pod utjecajem topline, sunca i ostalih faktora u automobilu, mogu postati lakše lomljivi te sama sjedalica manje sigurna. Također, najbolje su sjedalice koje imaju atest, a to ćete znati ako imaju narančastu vrpcu na kojoj je oznaka ECE R44. Posebno je bitno i da ima upute za montiranje jer ne montira se baš svaka sjedalica na jednaki način pa su upute veoma bitna stavka, posebice ako se radi o rabljenoj. Treba pregledati i sve dijelove te vidjeti jesu li originalni, jesu li pojasevi u dobrom stanju te nisu li možda negdje šivani ili imaju kakva slična oštećenja.

Auto sjedalice se obično dijele na pet grupa, s obzirom na težinu djeteta. Grupa nula je za djecu do 10 kilograma, dakle to je novorođenčad. Nakon toga je grupa nula plus, a to je za djecu do 13 kilograma težine, dakle nešto veća od prethodne grupe. Nakon ovoga slijedi grupa jedan, to je za djecu koja imaju tjelesnu masu od 9 do 18 kilograma. Potom ide grupa dva, za djecu težine od 15 do 25 kilograma i, konačno, grupa tri, za djecu težine od 22 do 36 kilograma. Uz sve ovo, postoje i kombinirane sjedalice, a to su one koje se mogu koristiti u više grupa, a radi se o tome da se s obzirom na to koliko je dijete teško, postavlja u različite položaje.

Postoji direktiva ECE R44 i dobro je da sjedalica koju vi kupite odgovara njoj. Također, uz ovo, bitno je da sjedalica odgovara težini vašeg djeteta, da je postavljena prema uputama te da se koristi u svakoj pa čak i u najkraćoj vožnji. Mnogi roditelji naprave grešku pa ne stavljaju djecu u auto sjedalice jer ‘idu samo do trgovine’. Međutim, sam izlazak na prometnicu znači da postoji rizik od nezgode, a djeca su uvijek najranjivija. Također, uz sve ovo treba dodati da je držanje djeteta u krilu najgora opcija jer, u slučaju nezgode, dijete vam može poslužiti kao zračni jastuk, međutim za njega to može biti kobno.

Izvor: Silux.hr


Source link