Proizvođač baterija Northvolt planira uložiti 750 milijuna dolara u proširenje istraživačkog centra u matičnoj Švedskoj kako bi mogao pratiti potražnju za litij-ionskim baterijama koje se koriste u proizvodnji električnih automobila.

Budući da želi konkurirati velikim azijskim proizvođačima poput CATL -a i LG Chema, Northvolt je odlučio otvoriti “prvi kampus za istraživanje i razvoj koji će pokrivati cijeli ekosustav baterija”.

Northvolt će do kraja godine započeti s proizvodnjom baterija u gigatvornici u Skelleftei, a u kampusu u Vastrasu uspostavit će platforme za istraživanje i razvoj i za proizvodnju materijala i baterijskiih ćelija, te za razvoj baterijskih sustava i za reciklažu baterija.

Kampus će biti izgrađen u sklopu Northvolt Labsa, što će značiti i otvaranje 600 novih radnih mjesta, najavljuju.

U planu je i osnivanje centra za klijente u kojem će eksperimentirati s tehnologijama za proizvodnju baterija i s elektrifikacijom.

Trenutno se oko 80 posto litij-ionskih baterijskih ćelija proizvodi u Kini, a Europa zbog velike potražnje žli u što kraćm roku povećati kapacitete zbog . Northvolt želi do 2030. osvojiti četvrtinu udjela u europskom tržištu.

“Razvoj u Vasterasu trenutno funkcionira kao lijevak koji će nam omogućiti da se domognmo tog udjela”, rekao je izvršni direktor Northvolta Peter Carlsson za Reuters, dodavši da zato namjeravaju u sljedećih pet godina zaposliti oko 5000 inženjera.

Europski proizvođači automobila kupuju Northvoltove baterije za svoja električna vozila koja bi trebala konkurirati onima američkog Tesle, napominje Reuters.

Švedska je kompanija u lipnju od Volkswagena, Scanije, Europske komisije i osnivača Spotifyja Daniela Eka pribavila 6,5 milijardi dolara kapitala, a njezina knjiga narudžbi teži danas nekih 20 milijardi dolara.

Njezina je vrijednost nakon lipanjskog ciklusa pribavljanja kapitala porasla na 11,75 milijardi dolara, rekao je neimenovani izvor za Reuters.

HINA


Source link