Aktualno Featured Izbor uredništva tesla Vijesti Zanimljivosti

Tesla vara s podacima i obmanjuje reklamama te se suočava s novom tužbom, američku tvrtku progone Nijemci


Savez njemačkih potrošačkih organizacija VZBV podnio je tužbu protiv američkog proizvođača električnih automobila “Tesla” na Regionalnom sudu u Berlinu zbog zabrinutosti oko zaštite osobnih podataka i tvrdnji da kupnja Tesla smanjuje emisije, javlja francuska novinska agencija AFP.

Tesla je samo u 2020. zaradila 1,6 milijardi dolara prodajom takozvanih emisijski kupona – prava na emisiju koja drugim proizvođačima omogućuju prekoračenje ograničenja koja se odnose na njihov vozni park

VZBV optužuje Teslu za “zavaravajuće izjave o klimi i nedovoljno informacija” u vezi s nadzornim kamerama u vozilima. Prema Udruzi, kupci vozila Tesla nisu bili obaviješteni da je korištenje nadzornog moda, u kojem kamere nadziru okolinu automobila, protivno europskom zakonodavstvu o zaštiti osobnih podataka.

Korisnici ove funkcije “trebaju dobiti privolu od osoba prolazeći pokraj automobila za obradu osobnih podataka”, rekao je voditelj pravnih postupaka u VZBV-u Heiko Dünkel. Stoga je poštivanje propisa o zaštiti podataka prilikom korištenja ove funkcije bilo “praktički nemoguće”, a vozači su “riskirali novčane kazne”, upozorio je Dünkel.

Marion Jungbluth, voditeljice odjela za mobilnost pri VZBV-u kazala je: “Praznine u postupcima za odobravanje funkcija automatske vožnje su očajne a odobrenje sustava nadzora je samo Teslina procjena u Njemačkoj”.

Regulatori prometa i podataka trebali bi pojačati suradnju, rekla je. Iz Udruge navode da je tvrtka obmanula i reklamama u kojima se naglašava da je kupnja jednog od Teslinih automobila povoljna za klimu.Ono što automobili Tesla uštede u emisiji ugljičnog dioksida, vozila mogu drugim proizvođači su dodatno izostavljeni. Tesla time zarađuje”, ističu iz VZBV-a.

Tesla je samo u 2020. zaradila 1,6 milijardi dolara prodajom takozvanih emisijski kupona – prava na emisiju koja drugim proizvođačima omogućuju prekoračenje ograničenja koja se odnose na njihov vozni park. U EU se to radi tako da se nekoliko proizvođača udruži u udruge za kupnju emisija, rekli su, ističući da to nije jasno objašnjeno kupcima.Tesla je početkom ove godine otvorila svoju prvu europsku tvornicu u blizini Berlina nakon što je pobijedila niz pravnih izazova donijelo lokalno stanovništvo i ekološke organizacije.Source link

Related Posts