Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Tijekom pojačanih akcija u prometu policija utvrdila ukupno 723 prekršaja


Tijekom vikenda u noćnim satima, od 1. do 4. travnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 723 prometna prekršaja, od čega 64 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 243 prekršaja nepropisne brzine, 92 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 68 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 18 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 236 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača i vozačica su:

U nedjelju, 3. travnja 2022. godine oko 18.35 sati, 55-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2,07 g/kg upravljao osobnim automobilom bosanskohercegovačkih registarskih oznaka kolnikom autoceste A3 u smjeru zapada kojom prilikom je kod naplatne postaje Zagreb istok, sudjelovao u prometnoj nesreći s materijalnom štetom. Po utvrđenom vozač je uhićen, a zatim smješten na otrežnjenje.

Danas, 4. travnja oko 40-tak minuta iza pomoći, 28-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola od 1,71 g/kg upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Slavonske avenije u smjeru istoka gdje je i zaustavljena od strane policijskih službenika. Po utvrđenom vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Prilikom provođenja akcije pet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, dok je šest osoba uhićeno te prepraćeno na nadležni sud.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su četiri osoba koje su imale negativan test.

Od 64 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (15,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 15 mladih vozača (23,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Izvor: Zagrebačka policijaSource link

Related Posts