Aktualno Featured Quad rabljeni traktor Vijesti Zanimljivosti

U Hrvatskoj i dalje najveći “business” prodaja rabljenih traktora i novih quadovaU Hrvatskoj je u prvom polugodištu novoregistrirano 1.526 traktora, od čega je 987 quadova i 539 ‘stvarnih traktora’, pokazuju podatci Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj.

Kako ističu iz te Udruge, podaci za prvo polugodište o prodaji poljoprivredne mehanizacije pokazuju da je u Hrvatskoj “i dalje najveći business prodaja rabljenih traktora i novih quadova (motorkotača sa četiri kotača)”. Podsjećaju pritom da Carina, statistika i Centar za vozila quadove vode kao traktore.


U prvom je polugodištu, kako navode, prodano 539 traktora, što je 20 komada više nego u istom razdoblju lani, ali i 60 manje nego u 2019. godini kada je bez “Belarusa” prodano 599 traktora.

Franjo Dominković iz Udruge u komentaru tržišta traktora ističe kako je i “dalje prisutan porast prodaje jeftinijih traktora i traktora manjih snaga”, što se može pripisati i potporama od 15.000 eura za ‘male’ poljoprivrednike.

Kaže i kako su rabljeni traktori “priča za sebe, odnosno i dalje su najtraženija roba na tržištu poljomehanizacije”.

Navodi pritom kako je prvom polugodištu ove godine 2.401 rabljeni traktor promijenio vlasnike, što je za 222 komada odnosno 10 posto više nego lani, ali i više nego u prvom polugodištu 2019. godine.

Veliki broj tih traktora je iz uvoza odnosno iz nabave s EU tržišta, što potvrđuju i podaci o izdanim suglasnostima Zavoda za mehanizaciju Agronomskog fakulteta, objašnjava Dominković.

“U prvih šest mjeseci 2018., 2019., 2020. i 2021. godine ukupno je realizirano 7.549 rabljenih u odnosu na 2.129 novih traktora za isto razdoblje. To je 3,55 puta više starih nego novih traktora”, ističe Dominković.

Upozorava pritom kako se taj business, ipak, ne isplati jer će sve te (stare) traktore trebati održavati.

Podsjeća i kako poljoprivrednici koji su dobili EU potpore traktore ne smiju prodati pet godina, kao i da većina tvornica u kojima su ti traktori proizvedeni već više godina ne egzistira i za većinu traktora je nemoguće naći originalne dijelove.

HINA
Source link

Related Posts