U SUBOTU ODRŽAN 7. FAZ – FESTIVAL AUTIĆA ZAGREB

Prošli vikend protekao je u znaku automobilizma, u nedjelju se održavalo nekoliko utrka širom Hrvatske, a za trkaću nedjelju oktanoljupci su se zagrijavali u zagrebačkoj Šalati, na 7. po redu FAZ – Festivalu Autića Zagreb. Radi se o izložbi umanjenih modela automobila, s ostalim popratnim sadržajima…

DSC_0242
Umanjeni modeli automobila u principu su izuzetno detaljni, te samim time ljubav prema ovom hobiju čini još zanimljivijom

Izložba modela
Glavni dio eventa bila je izložba modela u različitim omjerima, za primjer modeli se rade u omjerima 1:18, 1:43, 1:64, i dr. gdje omjer označava koliko je model umanjen u odnosu na pravi automobil. Važno je znati da su kolekcionarski modeli vjerne replike pravih automobila, tako da su neki modeli vrlo detaljno razrađeni do sitnih detalja. To zaljubljenicima u automobile daje realnu predodžbu kako pojedini automobil izgleda uživo. Izložbeni prostor vrlo je atraktivno izgledao te je i ostavio dojam profesionalne izložbe. Posjetitelji, kojih je tokom dana bilo u velikom broju mogli su uživati u razgledavanju izloženih modela i kolekcija, koji su pak bili složeni po tematskom rasporedu. Teme su bile različite, od kolekcije modela raznih policijskih vozila, pa do raznih automobilskih obljetnica. Uz izložene modele, organizatori su pripremili i informativne tekstove o spomenutim automobilima, što je zaokružilo jako dobru izložbu.

DSC_0238
60 godina Alpine-Renaulta samo je jedna od brojnih obljetnica zastupljenih u izložbi

Sajam i razmjena modela
Kao što smo već rekli, uz izložbu bilo je i dodatnih sadržaja, kao npr izložba oldtimer vozila, no najviše interesa privukli su štandovi na kojima su posjetitelji mogli kupiti umanjene modele gotovo svih automobila, i to po vrlo povoljnim cijenama. Uz modele, na sajmu se moglo razgledati i kupiti i druge zanimljive kolekcionarske stvari vezane za automobile. Tu prvenstveno mislimo na knjige o automobilima, od kojih su neke bile čak i na hrvatskom jeziku.

DSC_0252
Na sajmu se osim modela prodavalo i mnogo drugih kolekcionarskih stvari vezanih za automobile

Zanimljivosti
Velik interes među posjetiteljima izazvala je i replika kacige tragično preminulog Ayrtona Senne iz njegovih trkaćih dana u McLarenu. Kacigu je izložio poznati hrvatski F1 komentator Goran Dijaković koji ju je kupio još davne 1995. godine, te joj je cijena tada bila 1000 maraka.

DSC_0250
Replika kacige Ayrtona Senne nije bila na prodaju, no privlačila je pažnju velikog broja posjetitelja

Zaključak
Što reći o ovom eventu nego samo riječi hvale, izložba je bila zanimljiva i profesionalno odrađena, sajamski prostor bio je bogat najrazličitijim modelima na prodaju i kao kruna svega – okupilo se puno posjetitelja, što i je jedan od najbitnijih ciljeva izložba. Što se idućih izdanja FAZ – Festivala Autića Zagreb tiče, organizatori najavljuju još bolju organizaciju: “Jako smo zadovoljni s ovogodišnjim izdanjem FAZ-a, bilo je jako puno ljudi, iskreno nismo ih očekivali u toliko velikom broju. Mislim da smo se ove godine stvarno dokazali i pokazali. Što se nekih novosti za sljedeće izdanje FAZ-a tiče, bit će ih naravno. Svake godine pokušavamo uvesti neke nove stvari, tako da ćemo nastaviti i iduće godine, no neka to za sada bude iznenađenje…“, rekao nam je jedan od organizatora FAZ-a, Zvonimir tzv. Big Zed.

DSC_0246
Na FAZ-u je bilo i raznih edukativnih materijala, koji su bili besplatni

Tekst i slike: Tin Beraković