Udruženje Aventure Peugeot predstavilo se od 5. do 7. studenoga 2021. na 42. izdanju salona Epoqu’Auto u Lyonu. Taj je događaj bio prilika za susret zaljubljenika u stara vozila.

Obilježavajući 211 godina marke Peugeot, taj je salon bio prilika za udruženje Aventure Peugeot da proslavi dvije obljetnice:

130 GODINA MODELA PEUGEOT TYPE 3

To je prvi automobil koji je u Francuskoj isporučen fizičkoj osobi. Naime, Peugeot je 2. listopada 1891. isporučio svoje prvo osobno vozilo gospodinu Poupardinu, stanovniku Dornacha, koji je svoje vozilo bio naručio 27. kolovoza iste godine. Bila je riječ o vozilu s 4 sjedala i motorom od 2 KS (Daimler).

Nakon probne vožnje 1889. u vozilu na parni pogon, Armand Peugeot je 1890. proizveo prvi automobil s benzinskim motorom, poznat pod nazivom Type 2.

Godine 1891., u želji da predstavi svoj novi model, Vis-à-Vis s 4 sjedala Type 3, došao je na ideju da automobil slijedi biciklističku utrku na relaciji Paris-Brest-Paris kako bi iskoristio publicitet koji je nastao oko tog događaja. Od Valentigneyja do Pariza, zatim do Bresta i natrag, vozilo je tako prešlo 2045 km prosječnom brzinom od 14,7 km/h i tisuće Francuza na taj je način prvi put vidjelo automobil.

Taj se model proizveo u 64 primjeraka u razdoblju od 1891. do 1894. Tehničke karakteristike: motor V2 obujma 565 cm3, snage 2 KS i s 4 brzine. Od 1891. gotovo 75 milijuna vozila isporučeno je u 160 zemalja u kojima je Marka prisutna.

Tijekom drugog svjetskog rata nestašica benzina potaknula je proizvođače da potraže alternativne izvore energije. Peugeot je bio jedini proizvođač koji je bio zainteresiran za tu vrstu pogona te je izazvao iznenađenje kad je 1. svibnja 1941. najavio izlazak svojeg električnog modela VLV. To su ekonomično vozilo, koje je predstavljeno u obliku mini kabrioleta, s dvama sjedalima koja nisu u ravnini, a koje je bilo namijenjeno za gradsku vožnju, osobito upotrebljavali poštanski ili zdravstveni djelatnici. Proizvedeno je 377 primjeraka u razdoblju od 1941. do 1943.


Tehničke karakteristike: električni motor od 3,3 KS koji su napajale 4 baterije od 12 volti, s dometom od 75 do 80 km. Najveća brzina: 36 km/h.

Iako se svijet uvelike promijenio u 211 godina, ritam kojim se promjene događaju znatno se ubrzao tijekom posljednjih deset godina. Digitalizacija i visoka umreženost potaknule su razvoj novih načina razmišljanja, novih obrazaca potrošnje i novih oblika mobilnosti. S gamom vozila koja već imaju visok stupanj elektrificiranosti (70 % modela Peugeot dostupno je u jednoj ili više električnih izvedbi) i novom generacijom sučelja za informiranje i zabavu povezanog s internetom koja je predstavljena s novim modelom 308, Peugeot je i danas predvodnik promjene u području mobilnosti.

Zaljubljenici u stara vozila moći će otkriti različite usluge koje nudi udruženje Aventure Peugeot: održavanje, restauraciju, stavljanje rezervnih dijelova na tržište i prodaju game proizvoda (minijature, odjeća…).


Source link