Oko 13 tisuća projekata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u zemljama širom svijeta traži ulagače, a mogli bi zaposliti do 10 milijuna radnika, utvrdila je u istraživanju konzultantska tvrtka EY-Parthenon.

Projekti nude priliku za 2.000 milijardi dolara ulaganja, a otvorili bi radna mjesta na lokalnoj razini, ali i u opskrbnom lancu, pokazalo je istraživanje EY-Parthenona, objavljeno u srijedu.

Dodatna korist bilo bi smanjenje emisije štetnih plinova i ‘zeleni’ oporavak nakon pandemije.

“Postoji ogroman potencijal za ubrzana ulaganja privatnog sektora u obnovljive izvore“, uz odgovarajuću potporu države, naglasio je EY-ov savjetnik za energetiku Serge Colle.

Budu li realizirani u iduće tri godine, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora širit će se u svijetu dvostruko brže nego dosada, a emisija štetnih plinova smanjiti će se u ovom desetljeću 22 posto, zaključak je izvješća.

To bi značilo da bi 47 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, uključujući članice skupine G20, ispunilo dano obećanje, dodaju autori.

Ujedno bi “odradili” devet posto planiranog smanjenja, potrebnog do 2030. kako temperatura na Zemlji ne bi porasla više od 1,5 posto u usporedbi s predindustrijskim razdobljem, stoji u izvješću koje je naručila Europska klimatska zaklada (ECF).

Najveću potencijalnu korist imali bi radnici u Kini i SAD-u, gdje bi projekti mogli otvoriti oko dva milijuna, odnosno 1,8 milijuna radnih mjesta.

Indija, Australija, Brazil, Britanija i Kanada također bi mogli računati na stotine tisuća novih radnih mjesta zahvaljujući povećanju kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra, Sunca i hidroenergije.

Radna mjesta uključivala bi niskokvalificirane poslove u građevinarstvu i industriji, ali i visokokvalificirane u inženjerskom i sektoru upravljanja projektima.

Stručnjak Instituta za globalne promjene Tony Blair Tim Lord upozorio je da radna snaga u mnogim dijelovima svijeta još nema znanja ni vještine potrebne za prijelaz u sektor čiste tehnologije i njegove opskrbne lance.

“Prijelaz baš i nije jednostavan, ne možete jednostavno uzeti radnika koji je radio na naftnim i plinskim platformama i osigurati mu prekvalifikacije kako bi mogao upravljati vjetroturbinama i svi sretni. Jasno da će neki htjeti odustati”, rekao je Lord.

Koordinacija vlada i kompanija bit će ključna za razvoj lokalne infrastrukture i vještina potrebnih za proširenje proizvodnje i uporabe obnovljivih izvora energije, što će pak pomoći privući potrebna ulaganja, dodao je.

HINA


Source link