U noći od petka na subotu, u bolnici u Nici, umro je Jules Bianchi (25), francuski vozač formule 1, devet mjeseci nakon što je teško stradao na utrci za VN Japana u Suzuki. Vozeći Marussiju u iznimno teškim vremenskim uvjetima, Jules se pri velikoj brzini sudario s bagerom koji je pomagao drugom autu.
Ova se vijest očekivala već neko vrijeme jer su ozlijede glave bilo vrlo teške pa se Bianchi nije budio iz kome od listopada prošle godine.
Jules Bianchi bio je pod pokroviteljstvom Ferrarija. Njegov ujak Lucien bio je u 50-ima i 60-ima vozač u F1. Jules je 2007. bio prvak Francuske u Formuli Renault a dvije godine kasnije prvak Evrope u F3. Nakon nastupa u GP2 i Formuli Renault 3.5, ušao u F1 2013. s momčadi Marussia. Prošle godine je u Monte Carlu osvojio prve svoje i momčadske bodove..
Ovo je prva smrt na stazi u formuli 1 od 1994. i tragičnog vikenda u Imoli kada su poginuli Roland Ratzenberger i Ayrton Senna ako ne računamo smrt Španjolke Marie de Villote koja je 2012., također u Marussiji, doživjela udes u servisnom prostoru i umrla godinu kasnije od komplikacija koje se mogu dovesti u vezu sa sudarom.
gd
uskoro – kolumna: Smrt u formuli 1