2015. ćemo pamtiti, naravno, po prvaku (najvjerojatnije) Lewisu Hamiltonu i povratku Renaulta u F1 koji sada
Veliki Michael Schumacher je svoj prvi naslov osvojio u Benettonu s Renaultovim motorom
Veliki Michael Schumacher je svoj prvi naslov osvojio u Benettonu s Renaultovim motorom
otkupljuje Lotus kao što je Lotus kupio Renault prije tri godine. Velika francuska tvornica detaljno je pretresla sve opcije od potpunog odlaska do potpunog povratka i, nasreću, izabrala ovo drugo. Teško je reći što je presudilo, to što je Ecclestone obećao veliki novac (izravne financijske zarade tu neće biti ali u prodaji automobila sigurno) ili su odlučile uzdignute obrve između Renaulta i Red Bulla čime završava vrlo plodonosno razdoblje ove suradnje u kojoj je Seb Vettel osvojio četiri naslova. (RB čini se s Mercedesom 16.)
Koliko je Renault ozbiljan odmah će se vidjeti da li je zainteresiran u 2016. ugraditi i novce iz Venecuele koje donosi cirkusant Pastor Maldonado. Mislim da su u Francuskoj jako ozbiljni i da će petrodolari u neku manju momčad a da će se Romaina Grosjeana zadržati pod svaku cijenu.
Legenradna kombinacija: Williams i Renault
Legenradna kombinacija: Williams i Renault
Napeti dani za Lotus koji je u Spa osvojio prvo postolje ove godine ali u autima koji trenutno nisu bili njegovi. Kući se otišlo tek u četvrtak kad je policija skinula pečate nakon akcije bivšeg test vozača Charlesa Pica da se momčad zaplijeni jer mu nisu odradili ugovor do kraja..
Francuski mediji nagađaju o cifri od oko 60-ak milijuna dolara za 60 posto Lotusa kroz deset godina što će platiti Renault. Iako je bio izravno upitan u Spa da li je dio slijedećeg paketa, Alainu Prostu još nije bilo dozvoljeno da išta kaže. No, čini se da baš četverostruki svjetski prvak dolazi na čelo projekta koji bi trebao vratiti slavne dane.
Krajem 70- turbo Renault je bio senzacija
Krajem 70- turbo Renault je bio senzacija
A njih je bilo..U 70-ima Renault je prvi donio turbo motore u vlastitoj momčadi Od 1977. do 85. nije bilo naslova ali su Jean-Pierre Jabouille, Rene Aronux i Alain Prost pobjedama u utrkama konkurirali za naslov.
Od 1983. do danas motori Renaulta ugrađivani su u Ligier, Tyrell, Williams, Benetton i dva puta Lotus.Posebno plodonosno razdobolje bila je prva polovica 90-ih kada su Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill i Jaques Vuilleneuve osvojili naslove za Williams u premoćnom stilu.
Fernando Alonso je svoja dva naslova osvojio u Renultu
Fernando Alonso je svoja dva naslova osvojio u Renultu
2000. se vratio kao momčad ušavši u Benetton da bi se u 2005. i 6. osvojio naslov s Fernandom Alonsom. No, 2008. u Singapuru stigao je sramotni ”crashgate” u kojem je Nelsinho Piquet namjerno udario u ogradu da bi suvozač Alonso pobijedio. Manje više to je to je utjecalo da
Renault 2010. proda dionice koorporaciji Genii koja je do danas vladala s momčadi s krivim imenom..Lotus, želeći vratiti slavno ime i dio slave Lotusa Colina Chapmana.
Novi ugovor Renualt – Lotus trebao bi zaživjeti u tjednu koji dolazi pa i mnogi detalji koji zanimaju F1 puk (gd)