Featured Hyperloop LIFESTYLE Vijesti Vlak 1000 km/h Vlak budućnosti Zanimljivosti

Vlak budućnosti jurit će 1080 km/hIndijci će prvi u praksi realizirati projekt Hyperloop, vlak budućnosti koji će dosezati najveću brzinu od čak 1080 km/h.

Time će Hyperloop imati prosječnu brzinu veću od zrakoplova. Jedan od najvećih zagovornika ove vrste transporta je Elom Musk, osnivač proizvođača električnih automobila Tesla, te veliki vizionar po pitanju praktične primjene novih tehnologija.


Indija prva kreće s realizacijom projekta Hyperloop, iza čijeg imena se krije hi-tech vlak temeljen na magnetskoj tehnologiji poput Magleva, ali čija je trasa vakuumski tunel pa se gotovo u potpunosti eliminira element otpora zraka. Zahvaljujući tome, stručnjaci predviđaju kako najveća brzina od najavljenih 1080 km/h ne bi trebala predstavljati problem. Najveći kamen spoticanja zapravo su financijska sredstva.

No, Indija je čvrsto odlučila biti pionirom nove tehnologije. Trasa koja će povezivati gradove Mumbai i Pune dugačka je 120 km, a u prvoj fazi projekta izgradit će se dionica u dužini od 12 kilometara.


Previous articleDacia Jogger: obiteljski terenac

Od malih nogu zaražen oktanima pa već krajem 80-ih bjesomučno guta sve automobilske tiskovine. Kao dipl.ing. strojarstva čitatelju približava mehaniku automobila. Osnivač i glavni urednik portala Autopress.hrSource link

Related Posts