Aktualno Featured Northvolt razvoj baterija Vijesti Volvo Zanimljivosti

Volvo Cars i Northvolt udružuju snage na razvoju baterija u ŠvedskojAutomobilska tvrtka Volvo Cars objavila je u petak da će s proizvođačem baterija Northvoltom u Švedskoj otvoriti centar za razvoj baterija koji će poduprijeti kapacitete za proizvodnju ključne komponente električnih automobila.

U lipnju Volvo Cars i Northvolt najavili su da će osnovati zajedničku kompaniju za razvoj baterija koja će uključivati gigatvornicu i centar za istraživanje i razvoj, uz ukupnu vrijednost ulaganja od 3,3 milijarde dolara.


Švedski proizvođač automobila u kineskom vlasništvu objavio je danas da su potpisali obvezujući sporazum o tom projektu, dodavši da će centar za istraživanje i razvoj sa sjedištem u Gothenburgu početi s radom iduće godine.

“Partnerstvo s Northvoltom jamči nam opskrbu održivo proizvedenim baterijama visoke kvalitete za novu generaciju električnih Volva”, istaknuo je u priopćenju izvršni direktor Volvo Carsa Hakan Samuelsson.

Električni automobili trebali bi do sredine desetljeća činiti polovinu ponude Volvo Carsa, a od 2030. kompanija više neće kupcima nuditi benzince, napominje Reuters.

Lokacija nove gigatvornice u Europi maksimalnog kapaciteta 50 gigavat sati godišnje trebala bi biti potvrđena potvrđena početkom iduće godine, dodaju u Volvo Carsu.

Northvolt, čiji je najveći dioničar njemački Volkswagen, objavio je u listopadu da će uložiti 750 milijuna dolara u proširenje laboratorijskih kapaciteta u Švedskoj.

Proizvođač litij-ionskih batrija pribavio je ove godine 2,75 milijardi dolara kapitala kako bi proširio kapacitete tvornice na sjeveru Švedske koja bi trebala početi s radom do kraja mjeseca.

Northvolt želi osporiti primat azijskih proizvođača baterija u Europi i osvojiti petinu europskog tržišta do 2030. godine. Do sada su osigurali 27 milijardi dolara ugovora s kompanijama poput BMW-a, Scanije, Volkswagena, Volvo Carsa i Polestara, podsjeća Reuters.

HINA
Source link

Related Posts