Aktualno elektični Featured Vijesti Volvo Trucks Zanimljivosti zvuk

Volvo Trucks svoje električne kamione oprema jedinstvenim zvukovimaKako bi svoje modele električnih kamiona učinila sigurnijima, Volvo Trucks za njih je razvila sustav zvučnih alarma opremljen jedinstvenim zvukovima. Alarmi koje je osmislio Volvo povećat će sigurnost pješaka, biciklista i ostalih sudionika u prometu upozoravajući ih na približavanje kamiona koji su inače gotovo nečujni. Ti su zvukovi pritom osmišljeni tako da vozačima i svima ostalima u blizini budu ugodni i nenametljivi.

Od 1. srpnja 2021. godine sva nova električna vozila u Europskoj uniji prilikom vožnje brzinom manjom od 20 km/h moraju ispuštati određenu razinu zvuka. Obvezna razina zvuka ovisit će o brzini i povećavat će se usporedno s povećanjem brzine. Pri najvećoj brzini od 20 km/h zvuk neće smjeti biti tiši od 56 decibela. U Sjedinjenim Američkim Državama na snazi je sličan zakon koji se odnosi na vožnju brzinom od 30 km/h ili manje. Ako je vozilo previše tiho, mora biti opremljeno vanjskim sustavom vozila za zvučno upozoravanje (AVAS).


Kako bi ispunila nove zahtjeve i istovremeno zadržala prednosti niskih razina zvuka koje su karakteristične za električna vozila, tvrtka Volvo Trucks razvila je jedinstven skup vrhunskih zvukova za svoje modele električnih kamiona.

„Iskreno pozdravljamo tu zakonodavnu novost. Još smo u djetinjstvu stekli naviku oslanjati se ne samo na ono što vidimo, već i na ono što čujemo u prometu – stoga ponekad čak i ne gledamo lijevo‑desno prije nego prijeđemo preko ceste! Svoj novi sustav alarma uvodimo zato što se želimo pobrinuti da pješaci i biciklisti budu svjesni da su u blizini naših električnih kamiona“, pojasnila je Anna Wrige Berling, voditeljica Odjela za sigurnost prometa i proizvoda u tvrtki Volvo Trucks.

Razvijeno u suradnji sa stručnjacima za akustiku

Konačni raspon zvukova rezultat je temeljita postupka istraživanja i ispitivanja koji su proveli stručnjaci za akustiku grupe Volvo.

„Posebno se ponosimo time što smo uspjeli razviti zvukove vrhunske kvalitete koji su dovoljno primjetni da bi funkcionirali kao upozorenja za ljude u blizini kamiona, ali i dovoljno ugodni za vozača i ostale sudionike u prometu“, rekla je Anna Wrige Berling.

Važno je istaknuti da će ti kamioni i dalje biti mnogo tiši od konvencionalnih.

„Zvukovi su osmišljeni tako da ne mogu prodrijeti kroz zidove. Naši električni kamioni i dalje će biti pogodni za tihe noćne dostave, a usto će pridonositi stvaranju boljih radnih uvjeta za vozače, ali i tišeg i čišćeg okoliša za sve nas“, dodala je Anna Wrige Berling.

Četiri različita zvuka

Sustav za zvučno upozoravanje koji je Volvo razvio za svoja električna vozila ne obuhvaća samo jedan, nego čak četiri različita zvuka kojima se ljudi u blizini obavještavaju o radnjama kamiona: vožnji prema naprijed, praznom hodu, vožnji unatrag itd. Ti će se zvukovi razlikovati u intenzitetu ovisno o brzini kamiona, a prilikom ubrzavanja i usporavanja mijenjat će se i frekvencija zvuka.

Povećanje udjela električnog prijevoza

Budući da je nedavno najavila početak prodaje triju novih modela teških električnih kamiona – Volvo FH, FM i FMX – tvrtka Volvo Trucks sad se može pohvaliti dojmljivom ponudom od šest srednje teških i teških električnih kamiona. Riječ je o trenutačno najzaokruženijoj ponudi komercijalnih električnih kamiona u industriji.

„Električni će kamioni biti sve prisutniji u prometu, stoga se ponosimo time što opremanjem svojih električnih vozila sustavom za zvučno upozoravanje svoje uzbudljivo putovanje prema nultoj stopi emisija spajamo s dugogodišnjom predanošću vožnji bez nesreća“, zaključila je Anna Wrige Berling.
Source link

Related Posts