Sjajna utrka u pravo vrijeme opravdanih kritike da je F1 dosadna. Kao i prošle godine, kada je Luca di Montezemolo rekao da F1 slići utrci taksija, stigao je Bahrein i onih jedanaest krugova iz snova. Ovoga puta, tužni junaci i heroji bili su momci iz Williamsa koji su čak držali prva dva mjesta i onda sve prosuli..
Za predjelo, Eddie Jordan je rekao da je vodstvo McLarena pompozno i da mora otići, a Dennis ga je nazvao idiotom…Čak 100 tisuća više nego prije dva tjedna u Austriji
Drugu utrku zaredom, aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton je vrlo slabo startao i čak pao na treće mjesto. Rosberg nije bio ništa bolji i dugo vozio na četvrtom mjestu.
Predivni prvi krugovi. Sjajan bjeg Masse i vrhunski Bottas u borbi s Hamiltonom. Otraga raznovrsno kolo u kojem su Ferrari, Red Bull, Force India..
Vrlo nervozni Lewis Hamilton nije podnio pritisak gledališta pa se dugo morao voziti na trećem mjestu. I onda greška utrke. Williams (1. Massa, 2. Bottas) nije odobrio očigledno bržem Bottasu da pretekne Brazilca. Nije rečeno da bi Valtteri i pobijedio ali šanse bi bile mnogo veće. Massa bi sigurno zadržao Mercedese, možda i desetak krugova a to bi možda značilo desetak sekundi prednosti za Finca..
Kad su mu to konačno odobrili, tužno je rekao: ”Sad je kasno..”..I, Williams se po mokrom pokazao mnogo sporiji od Mercedesa, pa i Ferrarija u kojem je Vettel veselo stigao do novog podija s čak devetog mjesta na početku. U Ferrariju se lutrija s gumama isplatila Vettelu ali bila i tragična za Kimija koji je cijeli vikend bio brži od Seba.
Lewis Hamilton je, nakon spomenutih grešaka na startu, kasnije pokazao majstorsko upravljanje iako se u pojedinim trenucima kiše činilo da Rosbergu bolje ide. Odluka da se, prije jače kiše, ode u boks je nevjerojatno sretno tempirana iako bi, najvjerojatnije, i bez nje Lewis pobijedio. Lauda je neposredno nakon utrke rekao da je odluka donijeta u boksu ali je kasnije ustanovljeno da je Lewis sam odlučio ući u boks što je i logično jer je bolje od ikoga vidio kakva je situacija a iz boksa su mu samo pomogli rekavši da stiže još kiše.
Pobjeda Hamiltona oduševila je oko 140 tisuća na Silverstoneu. On je ujedno postavio novi rekord u vodstvu čak 18 utrka zaredom. Stari je sa 17 držao Sir Stewart iz 1969-70. s Matrom i Tyrrellom.
Utrka je donijela barem naznaku da bi se Mercedese moglo stići ove godine. Iako je poražen, Williams s Mercedesovim motorom je pokazao veliki potencijal. Vjerojatno su i definitivno shvatili tko je bolji vozač u momčadi koji bi mogao predvoditi u nastavku sezone. Naravno, shvatili su i da se bitno moraju popraviti na kiši na kojoj su ostavili tragičan dojam. Žalosno je da mnogo toga nije shvatio Fillipe Massa koji je nakon utrke branio nepuštanje Valtteria na prvo mjesto, rekavši da je Bottas bio brži zbog DRS-a. Malo nade za Brazilca sadrži se u činjenici da se sjajno borio i pobijedio Rosberga u ”pitlaneu” nakon zajedničke promjene guma..
Zbog velikog broja odustajanja, McLaren i Alonso su osvojili prvi bod.
SundayBanner
”Saved by the bell” je izraz iz boksa ali bi se danas mogao lako koristiti za F1. Na neko vrijeme odgođene su lavine kritika ali lijek nije pronađen. Recimo da su Mercedesi dobro startali a da su oblaci ostali daleko od Silverstonea..? Bila bi to najvjerojatnije nova uspavanka. Ovako smo svi oduševljeni jer je lako moguće da smo vidjeli utrku godine..No, gluposti se nastavljaju..Nakon 65 godina uvedeno je pravilo da se ne smije izlaziti izvan staze i za to se masovno kažnjava..!? U subotu je jedanaestorici u kvalifikacijama izbrisano vrijeme pojedinog kruga (dvorskoj ludi Maldonadu, naravno, dva..). Oduvijek je pravilo bilo, ako želiš izvan staze, samo izvoli, izgubit ćeš na vremenu. No, sad je na pojedinim trkalištima ”teško” napraviti zone izletanja (umjetnu travu ili sl) nego se pribjegava vrlo nepopularnom kažnjavanju..Uz kazne ”25 mjesta” to je novi biser besmislenosti.. (gd)