Featured Sport Vijesti WRC Croatia Rally Zanimljivosti

WRC Croatia Rally prvi je sportski događaj u Hrvatskoj za koji će se izračunati ugljikov otisak


Svjestan svoje odgovornosti za zaštitu okoliša u svim zajednicama u kojima se održava natjecanje WRC Croatia Rally je pokrenuo suradnju s Energetskim institutom Hrvoje Požar izračun ugljikovog otiska, ali i definiranja ciljeva i mjera za smanjenje ugljikova otiska za buduća izdanja natjecanja.

Zbog same prirode sporta te velike posjećenosti ovakvih manifestacija zbog kojih su fanovi spremni prevaliti mnoge kilometre, rally kao i mnoge druge auto-moto discipline i druge aktivnosti rezultira emisijama stakleničkih plinova. Upravo iz tog razloga, FIA – međunarodna automobilistička federacija ulaže velike napore u razvoj i provedbu smjernica povezanih s ekološkim učincima, a sve kako bi postigla ugljičnu neutralnost na svim događajima i u svim organizacijama povezanima s auto-moto sportom. Novi tehnički propisi FIA-e usmjerili su natjecanje prema odgovornoj i održivoj hibridnoj tehnologiji, kojoj su dodane nove dinamičke performanse kombinirane sa sigurnosnim poboljšanjima, a koje pak vožnju čine izuzetno atraktivnom, dok istodobno doprinose znatnom smanjenju štetnih emisija. U revolucionarnoj novoj generaciji hibridnih Rally1 vozila, koja su premijerno predstavljena u siječnju na utrci u Monte Carlu, moći će odgovorno uživati i naši posjetitelji.

U sklopu suradnje za određivanje emisija stakleničkih plinova s Energetskim institutom Hrvoje Požar bit će potrebno izračunati izravne i neizravne emisije povezane s aktivnostima u sklopu WRC Croatia Rally 2022 i to u skladu s GHG protokolom. Izravne emisije i uklanjanja stakleničkih plinova koje nas-taju zbog izgaranja goriva u energetskim postrojenjima, iz fugitivnih izvora i službenih vozila, neizravne emisije stakleničkih plinova koje su povezane s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i ras-hladne energije te ostale neizravne emisije povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi, potrebnim za odvijanje manifestacije.

„S ponosom ističemo da smo prošle godine, osim za uspješnu organizaciju sportskog dijela natjecanja, izvrsne ocjene dobili i za naše napore u smanjenju utjecaja na okoliš pa se ove godine planiramo kandidirati za najviši nivo akreditacije u zaštiti okoliša Međunarodne automobilističke organizacije (FIA) i postati ponosnim nositeljem tri zvjezdice, što podrazumijeva poštivanje najviših svjetskih kriterija vezanih uz smanjenje utjecaja na okoliš i intenzivne edukativne interakcije s publikom i drugim ključnim dionicima. Svjesni smo svoje odgovornosti prema zajednicama u kojima se odvija WRC Croatia Rally, kojima želimo biti istinski partner te je upravo to jedan od glavnih razloga radi kojeg smo inicirali suradnju sa stručnjacima Energetskog instituta Hrvoje Požar“. – istaknuo je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

Svjesni svoje društvene odgovornosti i utjecaja, WRC Croatia Rally će, osim suradnje s Energetskim institutom Hrvoje Požar, tijekom ovogodišnjeg izdanja utrke cijelo vrijeme provoditi i intenzivnu edukativnu interakciju s publikom i drugim ključnim dionicima na svim područjima – od suradnje s lokalnim zajednicama na prikupljanju otpada i identificiranju rizika, do promocije sigurnosti i ekološke vožnje u prometu te očuvanja okoliša i klime nizom drugih aktivnosti poput korištenja alternativnih prijevoznih sredstava i javnoga prijevoza gdje god je to moguće, te carpoolinga gdje nije.

„Energetski institut Hrvoje Požar želi biti generator promjena prema klimatski neutralnom društvu te stoga pomažemo organizacijama u smanjenju potrošnje energije i ugljičnog otiska. Ne postoji nijedna industrija, tvrtka ni pojedinac kojeg se zelena tranzicija ne dotiče. Industrijske grane i djelatnosti koje najviše doprinose stakleničkim plinovima imaju pred sobom i najveće izazove u energetskoj tranziciji. Upravo prometni sektor jedno je od područja koje zahtijeva značajna ulaganja kako bi dekarbonizirali svoje djelatnosti i uvele principe održivosti, stoga nas izuzetno veseli da ćemo zajedno s kolegama iz WRC Croatia Rallyja zajedno izraditi izračun ugljikovog otiska, ali i definirati ciljeve i mjere za smanjenje ugljikova otiska za WRC Croatia Rally 2023. i naredne godine ove vrhunske sportske manifestacije“- povodom početka suradnje rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Putem ulaznice.hr/web/ u prodaji su ulaznice za šest Fan zona s najboljim pogledima na najatraktivnije prolaske svjetskih rally zvijezda, u kojima posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i cjelodnevna raznovrsna zabava uz sport, praćenje čitave utrke na velikim video zidovima uz komentare i objašnjenja voditelja programa te simulatore, video igrice i edukativne sadržaje. Najveća Fan zona je Service Park odnosno Rally Village koja će biti otvorena šest dana od 19. do 24. travnja kad se na-večer očekuje i završna zabava. Puni četverodnevni paket koji uključuje smještaj po cijeni od 215 € na više može se kupiti putem agencije Btravel i poveznice https://www.btravel.pro/en/wrc/.

Zbog ograničenog broja parkirnih mjesta na lokacijama i mogućih gužvi koje bi mogle utjecati na nesmetano odvijanje utrke te zbog nastojanja organizatora da maksimalno smanji svoj utjecaj na oko-liš, molimo posjetitelje da se povežu s prijateljima, rodbinom i poznanicima gdje god je to moguće i na lokaciju doputuju zajedno, minimalno 3 sata prije početka natjecanja.

O Ugljikovom otisku
Ugljikov otisak (engl. Carbon Footprint) mjera je emisije ugljikova dioksida i ostalih stakleničkih plinova i s tim povezanih klimatskih promjena. Potrebno je izračunati izravne i neizravne emisije svih stakleničkih plinova zbog ulaznih, internih i izlaznih tokova ljudi, energije i materijala. Iskazuje se kao ekvivalentna emisija ugljikovog dioksida (CO2e), korištenjem potencijala globalnog zagrijavanja. Osim za događaj, ugljikov otisak se određuje još i za organizaciju, proizvod ili projekt.

O WRC Croatia Rallyju     
WRC Croatia Rally održat će se od 21.-24. travnja na 20 atraktivnih brzinskih ispita kroz pet hrvatskih županija – Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku, a ceremonijalni start i cilj te park vozača nalazit će se u Zagrebu. Ove se godine očekuje i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada, naime, prema predviđanjima organizatora u posebnim fan zonama i uz stazu natjecanje će pratiti više od 350.000 ljudi, čiji se dolazak očekuje iz zemalja Europe pa i mnogih zemalja svijeta. Na natjecanju u travnju obožavatelji oktanskih atrakcija moći će vidjeti i revolucionarnu novu generaciju hibridnih Rally1 vozila, prvi put predstavljena počet-kom sezone. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji sportskog i popratnog dijela utrke, uključivši i zaštitu okoliša, Hrvatska je mnogo puta navedena kao osvježenje i pravo iznenađenje u WRC kalendaru, pa su slijedom izvrsnih ocjena za cjelokupni dojam organizatori dobili priliku sklopiti ugovor za organizaciju ovog oktanskog spektakla na tri godine. Značaj i uspjeh ovog događaja prepoznali su i Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb donijevši odluku o sufinanciranju troškova organizacije natjecanja u 2022. te u narednim godinama.

O WRC-u    
WRC (World Rally Championship) najpopularnije je automobilističko natjecanje u svijetu uz F1 ove godine slavi jubilarnih 50 godina. WRC redovito prati preko 250 TV postaja i oko 836 milijuna ljudi godišnje u cijelom svijetu.Source link

Related Posts