Automoto Domaći sport RALLY Vijesti WRC

WRC u Hrvatskoj ipak nije izgubljen, otkrivena nova lokacija

Milan Bandić mogao bi biti spasitelj četvrtog po redu velikog motorsport projekta u Hrvatskoj. Obećao je izvući jamstvo od Vlade.

Hrvatska je i dalje ozbiljan kandidat za ulazak u kalendar Svjetskog prvenstva u reliju za 2019. Jedan od dva najelitnija ranga motorsporta (drugi je Formula 1, koja je daleko najpračenija) planira u nadolazećim godinama povećati svoj kalendar sa trenutnih 13 na 16 utrka.

Iza ovog velikog hrvatskog projekta stoje uspješni hrvatski reli vozač, Daniel Šaškin i njegova ekipa, međutim, zapelo je kod državnog jamstva koji se odnosi na Vladu koja mora dati iznos od milijun eura. Za neke druge velike sportske događaje, poput rukometnih prvenstava i Eurobasketa to nije bio nikakav problem.

Čini se, ipak, kako bi pozitivna odluka države mogla stići vrlo brzo, jer o tome odlučuje ministar financija, Zdravko Marić, a u cijelu priču upleo se i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, koji je čini se, opako zagrizao za projekat i dovođenje Svjetskog prvenstva u reliju u naš glavni grad.

Donedavno je kandidirao istarski Croatia Rally, koji već 44 godine za redom svoj start i cilj ima u Poreču, ali se čini kako to ovoga puta ipak neće biti slučaj. Ulaskom Bandića u igru, nova lokacija postao je glavni grad, gdje bi reli i startao.

Trenutna situacija je ta da je Hrvatska kandidat za dobivanje termina u srpnju 2019.

“Radi se o četvrtom velikom motorsport projektu u Hrvatskoj. Formula 1 je propala zbog medijskih ispada na Slavicu Ecclestone, imali smo MotoGP na Grobniku, prije nekoliko godina projekt i investitora s 500 milijuna eura za stazu u Bistri, koja je propala jer je zapelo kod otkupa zadnjeg dijela zemljišta. Vlada tada nije iskoristila zakonsku mogućnost, a Jadranka Kosor nije htjela potpisati jamstvo. Sada smo obavili sastanke s gospodinom Bandićem i ministrom financija, Zdravkom Marićem, čiju odluku i čekamo”, rekao je Šaškin, voditelj projekta dovođenja WRC-a u Hrvatsku.

Prostora za ulazak Hrvatske ima i više nego dovoljno, pošto FIA želi proširiti WRC kalendar, a drugim zainteresiranim državama nije primarni cilj ući 2019.

“Turska je prošle godine ušla na naše mjesto jer mi nismo dobili jamstvo od države. Japan trenutno nije zainteresiran jer su im primarne olimpijske igre i njihovi veliki sponzori sad grizu na to. Čile je izgledan kandidat, ali mora odlučiti između Dakara i WRC-a. Poznato je da FIA želi Afriku. Predsjednik Jean Todt je nedavno bio u Keniji. Kanada i SAD su također kandidati, ali ne baš izgledni”, objasnio je Šaškin.

Start relija bio bi u Središtu Zagreba. Izgledne lokacije su Nacionalna i sveučilišna knjižnica kao i Trg Bana Jelačića, gdje bi vjerojatno bio parc ferme. Najavljuje se mogućnost i spektakularnog noćnog brzinca sa središnjeg zagrebačkog trga, zatim po Ilici i Mesničkoj, sa skokovima. Opcija ima bezbroj.

“Želimo napraviti ono što ima reli u Španjolskoj – kombinaciju asfalta i makadama. Možemo do Varaždina, Ozlja, Ogulina, Karlovca. Imamo neiskorišteni Žumberak. Koristit ćemo i staru Sljemensku stazu. Žumberačko gorje skriva zahtjevne makadamske ceste. Želimo spojiti i druge dijelove Hrvatske i napraviti veću priču”, priča Šaškin.

Prijave za 2019. formalno su već zaključene, ali Hrvatska ima svoj rok do početka lipnja, kada mora predati svu svoju potrebnu dokumentaciju.

“Nakon predaje dokumentacije ćemo već možda neformalno znati jesmo li ušli, a službeno će biti u tjednima kasnije. Izgledi su realni, ali ja želim biti oprezan. Radim na tome tri godine. Žao mi je što smo morali otići iz Istre, jer ja sam Porečanin, ali i u Zagrebu ćemo napraviti spektakl”, zaključio je.

Bilo kako bilo, vrijeme svejedno pogano istječe i nadajmo se kako će se ključni likovi u našoj dragoj nam Vladi osvjestiti i konačno napraviti jednu normalnu i pravu stvar za sve nas.

Follow Me:

Related Posts