– Advertisement –

Dobrotvorna zaklada najvećeg svjetskog trgovca namještajem Ikee i američka zaklada Rockefeller objavile su u ponedjeljak da ove godine planiraju pokrenuti milijardu dolara vrijedan fond koji će ulagati u programe vezane za obnovljivu energiju u zemljama u razvoju.

Fondom se cilja financirati programe za smanjenje milijardu tona emisija stakleničkih plinova te ujedno osnažiti milijardu ljudi distribuiranjem obnovljive energije, priopćile su zaklade u zajedničkom priopćenju.

– Advertisement –

Svaka zaklada osigurat će 500 milijuna dolara rizičnog kapitala, izvijestio je Financial Times. Nadaju se da će ove godine privući dodatna sredstva vrijedna 10 milijardi dolara iz međunarodnih agencija za razvoj, prije no što svoj fond otvore institucionalnim ulagačima u nastojanju da prošire ulaganja u obnovljive izvore u zemljama poput Indije, Nigerije i Etiopije.

„Ovo može biti komercijalno isplativo. Milijardom dolara se prihvaća rizik unaprijed i to može aktivirati na desetke milijardi dolara. Ovdje se ne kockamo. Vidjeli smo kako funkcionira u Indiji. Znamo što je potrebno da bismo postali uspješni“, rekao je predsjednik Rockefellerove zaklade Rajiv Shah.

Zaklade su već potpisale sporazume s International Finance Corp, financijske podružnice Svjetske banke, i američkim International Development Finance Corp, navodi se u priopćenju.

Ikea želi biti klimatski pozitivna do 2030., a većinski vlasnik Ikea trgovina, Ingka Group u travnju je priopćila da je za ulaganja u projekte zelene energije namijenila četiri milijarde eura.

HINA

– Advertisement –Source link