Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine prevezeno 3,38 milijuna putnika ili dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je robe prevezeno 3,73 milijuna tona ili 1,7 posto više, podaci su regulatorne agencije HAKOM.

Iako je putnika ove godine u drugom tromjesečju bilo više nego u istom lanjskom, kada je dio tog tromjesečja prošao u lockdownu zbog pandemije, ipak još uvijek nisu dostignute brojke putnika iz drugog tromjesečja 2019., kada se željeznicom vozilo 5,08 milijuna putnika ili oko 1,7 milijun njih više nego ove godine u istim mjesecima.

Kod prijevoza robe željeznicom, tablice HAKOM-a pokazuju da je robe u ovogodišnjem drugom tromjesečju prevezeno 3,73 milijuna tona, što je više nego u istim mjesecima i 2020. i 2019., odnosno za 64 tisuće tona više nego u 2020. i za 1,53 milijuna više nego u 2019.

Iz HAKOM-a ističu i da je u drugom tromjesečju 2021. više robe željeznicom prevezeno uz ukupno 6,5 posto manje ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje 2020.

Za HŽ Cargo iznose da je prevezao 1,9 posto manje robe i ostvario 11,1 posto manje tonskih kilometara, dok su istovremeno novi teretni željeznički prijevoznici u drugom tromjesečju ove godine prevezli 4,2 posto više robe uz 1 posto manje tonskih kilometara.

“Novi teretni željeznički prijevoznici u drugom tromjesečju imaju udjel od 60,9 posto u prevezenoj robi i 48,1 posto u tonskim kilometrima u odnosu na ukupno prevezenu količinu robe i ostvarene tonske kilometre svih teretnih željezničkih prijevoznika”, kažu iz HAKOM-a.

Dodaju da “uspoređujući udjele vlak kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta zauzima trećinu ukupnog prometa s 32,8 posto, a prijevoz putnika preostalih 67,2 posto”, te da je od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao HŽ Cargo, od 54,1 posto, dok je devet novih željezničkih teretnih prijevoznika ostvarilo preostali udjel.

HINA


Source link