Aktualno cijena benzina Cijena dizela cijena goriva Featured Izbor uredništva Vijesti Zanimljivosti

Benzin od sutra jeftiniji 99 lipa, a dizel 54 lipe


Osnovni benzin od utorka pojeftinjuje za 99 lipa pa će litra stajati 12,03 kuna, osnovni dizel će pojeftiniti za 54 lipe, pa će mu nova cijena biti 12,89 kuna, dok će plavi dizel pojeftiniti za 20 lipa, na 9,25 kuna za litru, rekao je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, nakon telefonske sjednice Vlade.

Bez mjera Vlade RH, kazao je, dizel bi od sutra koštao 15,24 kuna, a benzin 13,96 kuna po litri.

“Kada smo vidjeti kretanje cijena na tržištu Mediterana, prema kojem je cijena derivata u prošlom tjednu pala, odlučili smo promptno reagirati, a sve u cilju zaštite standarda hrvatskih građana i gospodarstva”, rekao je Filipović, dodavši da će trgovačka marža ostati 65 lipa, smanjenje trošarina na benzin ostat će 80 lipa, a na dizel 40 lipa.

Cilj Vlade je da građani plaćaju naftne derivate jeftinije nego da je ostavljeno da se cijena usklađuje svaka dva tjedna, rekao je ministar, dodavši kako Vladi nije palo na pamet vraćati trošarine na stare vrijednosti ili povećavati trgovačku maržu.

Vezano uz zapunjavanje plinom podzemnog skladišta Okoli, Filipović je istaknuo da sve ide predviđenom dinamikom te da će zaključno s današnjim danom zapunjenost dosegnuti 48 posto.

Komentirajući izvanredni sastanak Vijeća ministara energetike u utorak u Bruxellesu, rekao je da će na njemu sudjelovati ukrajinski ministar energetike te irzazio nadu da će se postići kompromisni dogovor oko predložene uredbe koja se odnosi na smanjenje potražnje i potrošnje plina u EU u idućem razdoblju.

Upitan kakav je stav Hrvatske po pogledu ušteda energije, Filipović je rekao kako je Hrvatska detaljno analizirala smjernice EK te da se može uklopiti u predložene mjere štednje na razini od 15 posto uštede plina u odnosu na petogodišnji prosjek.  Na pitanje hoće li se poslodavci u Hrvatskoj možda buniti zbog tih ograničenja potrošnje, podsjetio je da Vlada priprema plan pomoći hrvatskom gospodarstvu i građanima, koji bi trebao biti predstavljen na jesen.

“U razgovoru sa članovima kriznog tima jutros i drugim energetskim stručnjacima, u vezi ušteda od 15 posto plina za Hrvatsku nitko od njih ne govori da je to nešto što im je nedostižno ili što bi imalo nepovoljan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo”, naveo je Filipović.

Na pitanje hoće li se paket odnositi samo na energente ili na sveukupnu inflaciju, kazao je da će to biti sveobuhvatni paket s ciljem da se pomogne građanima i gospodarstvu. “Cilj će biti ublažiti ovu tešku situaciju u kojoj su se naši građani našli”, naglasio je ministar.

Na pitanje je li moguće da se ograniče cijene osnovnih namirnica, kao što je to učinila Mađarska, rekao je da su sve opcije na stolu, no da će se više znati tek sa spomenutim jesenskim paketom mjera.

Najavio je da će Vlada u četvrtak na sjednici predstaviti set preporuka i smjernica koje će se odnositi na uštede energije države, državnog sektora i građana. Ići će se s preporukama koje se odnose na promjenu ponašanja dijela građana i zaposlenih. Dodao je da smanjenje grjanja za jedan stupanj dovodi do uštede od pet posto na razni cijele godine.

HINASource link

Related Posts