FORMULA 1 Vijesti

F1 Kolumna by Goran Dijaković #1

PISTE I BOKSOVI

”Reverse grid”
Dvije dosadne, jedna osrednja i jedna sjajna (Vettel) utrke, rezime su pred Barcelonu. Naravno, prošlo me je vrijeme kad me oduševljavala svaka trka ak je bila i bez jednog preticanja. Život je jako kratak (uskoro ćete to shvatiti) da bi mogli još dugo trpjeti ishlapljelog BE koji i dalje misli najviše jer mu je u stančini U Knightbridgeu ostalo koje svijetlo preko noći upaljeno. Trebalo bi mu kao slučajem pokidati kočnice ili da ga koja naša torpiljarka torpedira kad s ”Petarom” opet malo zagađuje Jadran ovo ljeto. Ima on jednu dobru mudrost..”čovjek bi trebao živjeti 200 godina”, no, to će se rješavati koje drugo stoljeće u kojem će F1 na Grobniku biti glavna utrka sezone..

On i Branko Lustig, koji veli da je hapšenje glavnog ZG lopova jednako holokaustu (u kojem je nastradalo 20 milijuna Židova, ok, kasnije se ispričao..) ishlapljeli su i ne kuže da bi samo ”reverse grid” donio uzbuđenja do neba. Kraća trka u subotu jer kvalifikacije su uzbudljive ko košarka (zadnja minuta)..

Jako  sam volio Lewisa do Monte Carla kad je pokazao da je p…. Umjesto da je rekao da Nico u Mirabeau ono nije napravio namjerno, on je potegao sukob koji je kulminirao Rosbergovom glupošću na Spa nakon koje je finskom Nijemacu trebalo tjedan da mu dođe do mozga da je kriv za Lewisovu gumu..Zimsko čitanje biografije LH pokazalo je da je bezličan. Naravno, brži je od Rosberga ali mu niskost zamjeram ko Schumacheru za sve one svinjarije. Moš ti biti ne znam kako brz ali Lauda je uvijek bio uštogljen, Piquet i Rutemann južnoamerički divljaci pokvareni, Hunt lud u glavu ko Jeremy Clarkson, Mansell bezličan na početku karijere, Keke se prošvercal sa samo jednom jedinom pobjedom do naslova, Prost nikako nije mogao progutati da ga je Ayrton obrijao.., Alonso da je onu svinjariju napravil u Budimpešti, Damon da je bio spor ko kuga, Jochen da je rekao da aerodinamici nije mjesto u F1, Rubens kojem je najviše pasalo biti rob, Alesi prirodno glup, Ickx beskrupulozan uvijek kontra svih…i to ti isto obilježi karijeru.

”Motorsportova” nova publikacija ” 20 GP legends” (posudim ak neko oće ali čita se u rukavicama..) pomalo iznenađuje jer unutra nema Hakkinena i Raikkonena, Piqueta, Vettela (vjerojatno zbog ’14),  Andrettija, Šebalja, Alesija, Jonesa…Nadam se da znate koja dvadesetorica su (da sada ne trošim papir..)…Ak ih neko ne zna nabrojati…ne bu dobro…

Lotus je konačno riješio financije i evo Grosjeana do ljeta na postolju. Maldonado je joke. Sauber je super i dokaz da su cipele tokom zime bile na mjestu. India nema love ima dva sjajna vozača. Čak više volim Checa jer je u McLarenu nekoliko puta pokazao ”kohones”  (meni) ipak bezličnom Buttonu. Naravno, i Hulk i on trunu ali nada umire zadnja.

Veliki McLaren je smijurija. Honda se objavila sredinom 2013. I stvarno su imali vremena. Isprika ne smije biti ni da se još osjeća radijacija od Hirošime i Nagasakija. Ak mogu vlak koji kao i naši nagibni prema Dalmaciji jure 600 na sat, onda su i mogli složiti pilu, ak ništa, zbog Ayrtona.  Ako prorade, treća kanta za Alonsa koji je, po meni, još uvijek no.1 klase 2015.

Koja je samo uživancija u predivnoj Modeni i Maranellu..Da, Seb je veliki majstor makar i dalje ne kužim kak ga je klokan Šiljo nalupao prošle godine. ”Nije se snašao bez ispušnih podplinova auspuha”…!? Ma ako si četiri puta bio prvak ima da peti puta budeš na jurečoj vešmašini..

Kimi ? Bojim se da je taj brod isplovio. Nitko sretniji da griješim.

Klinci su super i fala bogu da svijet ostaje na mladima. Max ! Ja bi ga odmah u Ferrari. Nema veze što još nema poštene utrke. Enzo je Gilles Villeneuvea uzeo nakon jedne nikakve utrke i sve ostalo je povijest. Poznata rečenica  Enza Ferrarija: ” U lijepim i teškim trenucima uvijek se sjetim svoje obitelji, prijatelja i…Gillesa.”.Sve treba mijenjati osim HDZ-a i SDP-a. Oni su vječni. Budi bog s nama..

Budi bog s nama i ako Lewis dobije Kataloniju. Onda nas čeka dosadna sezona koju spase samo Sebastian Vettel i Kimi ”ostavite me na miru, znam što radim” Raikkonen. Novi šef se super zove Arrivabene što znači dobro stići..Bottas može, al za koju godinicu…

Michael i Jules. Nije dobro. Iako medecina svaki dan izmisli nešto novo, bojim se da će tu najviše posla imati naša ”Vrtlarica” s HTV-a. Keep fighting guys.

Gdje gledate F1 ? Sky na netu is all you need (beside love).

Goran Dijaković

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *