Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Butković najavio velika ulaganja u željeznicu i riječni promet


Infrastrukturna ulaganja u Hrvatskoj u idućih deset godina bit će usmjerena najviše u željeznicu i unutarnje vodne putove, najavio je u četvrtak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon obilaska Luke Brod u Slavonskom Brodu.

Tu je luku Butković obišao prateći predsjednika vlade Andreja Plenkovića, koji nije davao izjave za medije. Luku Brod posjetili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Članovi vlade luku su posjetili dan nakon što je ondje u srijedu službeno započeo s radom terminal za pretovar kontejnera.

Kontejneri stižu željeznicom iz riječke i koparske luke, a preko nje se otpremaju tereti iz istočne Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ministar Butković najavio da će u idućih deset godina Hrvatska u željezničku infrastrukturu uložiti 3,5 milijarde eura, a bez preciziranja naveo da će još veća ulaganja biti u unutarnje plovne puteve.

Rekao je da se nastavljaju investicije u luku Brod kroz izgradnju kapaciteta za smještaj pratećih službi. Vrijednost te investicije je 20 milijuna kuna. Uz to se prema Butkovićevim riječima do kraja godine očekuje građevinska dozvola za još jedan 20 milijuna kuna vrijedan projekt vezan za poboljšanje plovnosti Save, kojim bi se uredilo riječno korito na dionici Novi Grad-Jaruge.

“Kontejneri su počeli kontinuirano dolaziti u Slavonski Brod koji je sada i u međunarodnim razmjerima upisan kao luka iskrcaja i ukrcaja. Ovdje je trenutno za otpremu i drvo iz Bosne i Hercegovine i Srbije. U pregovorima smo da se preko Luke Brod dopremaju i otpremaju kontejneri i iz južne Mađarske. Njima je bliže da po kontejnere dolaze ovdje nego da idu u Budimpeštu, gdje kontejneri stižu iz Antwerpena i Rotterdama”, rekao je ravnatelj Luke Brod Marijan Jurić.

Najavio je otvaranje zatvorenog skladišta za otpremu i dopremu roba preko Luke Brod.

U zoni Luke Brod po njegovim riječima planiraju se velika ulaganja Crodux grupe kroz izgradnju termoelektrane na plin i postrojenja za proizvodnju vodika.

Jurić najavljuje i izgradnju skladišta za naftu te LNG skladišta.

Trenutno u Luku Brod tjedno stiže 240 kontejnera. Tereti za sada dolaze ili odlaze cestom i željeznicom. Nakon uređenja savskog riječnog korita luka će dobiti na atraktivnosti i za terete koji se dopremaju rijekom. Procjenjuje se da bi Luka Brod riječnim putem bila dostupna 10 mjeseci u godini.

HINASource link

Related Posts