Featured LIFESTYLE Vijesti Zanimljivosti

Čak 55% europljana bira automobil kao prevozno sredstvo kada planira odmor


Od adrenalinskih pustolovina do ekipa za kampiranje, od istraživanja gradova do uživanja na plaži: ovisno o vrsti putovanja, pakiranje kovčega prije nego što krenete automobilom na put znatno se razlikuje. Kako? Proizvođač guma Semperit predstavlja vam četiri klasična tipa guma za vozila za različite načine pakiranja i otkriva vam način na koji ćete sigurno i opušteno započeti putovanje.

Ljeto je vrijeme za putovanje. Unatoč zahtjevnim okolnostima i dvjema godinama patnje, Europljani dalje žele putovati. Automobil je dalje glavno prijevozno sredstvo kada je riječ o planiranju odmora, ne samo za obitelji: 55 posto svih Europljana na odmor putuje automobilom. Prije nego što krenete na put, potrebno je na pravilan način rasporediti prtljagu u automobilu. No kako možete na siguran i učinkovit način napuniti prtljažnik, s obzirom na to da se uvijek čini premalenim? Odgovor glasi: sve ovisi o vrsti putovanja. Jer, jednako kao što varira vrijeme zastoja u slučaju kvara, tako se razlikuju i zahtjevi pri pakiranju. Dok ljubitelji plaže ne mogu krenuti na put bez kupaćega kostima i eBook uređaja, daska za surfanje i planinski bicikli osnovni su dio opreme ljubitelja sporta. Obitelj koja voli kampiranje ne smije zaboraviti svoj električni hladnjak, a putnici u grad na istraživačkom zadatku moraju biti pripremljeni na sve.

Adrenalinske pustolovine
Osobama zaluđenima sportom putovanje na more ili osvajanje planinskog lanca vlastitom opremom pitanje je časti. A iznajmljivanje opreme na samoj lokaciji? To za ljude koji se bave adrenalinskim sportovima u pravilu ne dolazi u obzir! No to znači veću i težu prtljagu, tako da ćete je morati vrlo pažljivo spremiti u automobil. Ili dimenzije svojeg automobila u svakom trenutku možete prilagoditi vrsti sportske opreme koju prevozite? Ne? U tom slučaju sportsku opremu manjih dimenzija svakako treba smjestiti unutar automobila, ako postoji dovoljno mjesta za ostalu prtljagu. No što ako se povećava broj osoba koje putuju s vama i broj dijelova sportske opreme? U tom slučaju prtljažnik jednostavno više nije dovoljan. Tada su klasični nosači za krov najbolje rješenje. Nezgrapna oprema kao što su kanui i daske za surfanje posebno je prikladna za tu vrstu prijevoza jer je njihov oblik sličan obliku vozila. No budite oprezni kad je riječ o električnim biciklima: električne komponente znatno povećavaju masu vozila, što može dovesti do problema s maksimalno dopuštenom nosivošću. Općenito su stražnji nosači bolje rješenje za bicikle iz te skupine. Stražnji nosači imaju manji utjecaj na vozne performanse od krovnih nosača te omogućuju jednostavnije upravljanje i postavljanje bicikala. No baterije se u na putu moraju spremiti unutar automobila. I, napokon, ako ispunjavate sve propise vezane za ukupnu težinu i pravne regulative koje vrijede u vašoj državi i državi u koju putujete, možete opušteno započeti svoj aktivni odmor.

Ekipa za kampiranje
Veće skupine i obitelji, u parovima ili sami: premda obožavaju slobodu, kampisti pažljivo paze na maksimalnu nosivost, ukupnu težinu, visinska ograničenja i pravilno slaganje stvari u prtljažniku. Posebna pozornost pridaje se masi opreme. Mora se iskoristiti svaki kutak i procijep u vozilu. Proizvođači sve češće nude opremu s visokom tehnologijom za postizanje sigurnosti i smanjenje mase i prostora koji zauzima oprema za kampiranje. Zaljubljenici u kampiranje koji žele znati sve o autocestama kojima će putovati, svakako bi unaprijed trebali provjeriti propise na cesti i posebna pravila za kamp-kućice i kampere koji vrijede u pojedinim zemljama. Uzmite Švicarsku kao primjer: automobili s kamp-kućicama ne smiju se kretati lijevom trakom na autocestama s trima trakama. Osim toga mora postojati dodatna sigurnosna sprega između prikolice i vozila, koja se pričvršćuje s pomoću specijalne omče ili nosača. No dopuštena je i tzv. Holland omča, koja osigurava čelično uže na prikolici.

Posjet gradovima
Udobne tenisice za razgledanje znamenitosti, jakna za posjet vrhunskom restoranu i, naravno, kvalitetna oprema za fotografiranje nužni su za sve one koji vole istraživati gradove. Kao kameleoni među različitim tipovima putnika, oni ništa ne prepuštaju slučaju i obično su pripremljeni na sve. U idealnom slučaju, pripremljeni su i za slučaj krađe ili provale u automobil. To se, naravno, ne može potpuno spriječiti. No s pomoću ovih savjeta ti se rizici mogu umanjiti. Izbjegavajte tamna mjesta poznata po kriminalnim radnjama i u parkiranom automobilu ne ostavljajte vrijedne predmete ili osobne dokumente, navigacijske sustave ili pametne telefone na vidljivu mjestu.

Osim toga, pridržavajte se svih posebnih prometnih propisa koje vrijede u državi u kojoj boravite. Posjetitelji koji žele istražiti povijesne gradske jezgre često nailaze na posebne naknade i zabrane pristupa u određena područja. Takve posebne regulative često vrijede samo privremeno, ovisno o situaciji u državama popularnima za odmor. U određenim okolišnim zonama vrijede pojedinačne privremene zabrane pristupa i ograničenja brzine u slučaju da se detektira pojačano onečišćenje zraka u ljetnim mjesecima.

Ljubitelji mora
Ljubiteljima plaže takve su regulative vjerojatno manje važne. Njima je najvažnije vozilom dospjeti što bliže rajskoj plaži. Pješčani piling na suvozačevu mjestu uključen je u ljetni doživljaj. No potrebno je pripaziti kada se prevoze igračke za male i velike ljubitelje mora, kao što su zračni madraci i slično. Oni se na putu prema odredištu najčešće još nalaze u originalnoj ambalaži te se u prtljažnik mogu jednostavno spremiti, ali kada stignete na odredište, vrijede sljedeća pravila: što je vruće mjesto na kojem parkirate automobil, to je veća opasnost da će predmet napunjen zrakom i ostavljen u vrućem automobilu eksplodirati. Ako putujete s malom torbom za plažu i zapravo imate previše slobodnog mjesta u prtljažniku, možete iskoristiti gumenu prostirku kako biste spriječili proklizavanje prtljage.

Dobra priprema čini pola odmora
Bilo da ste ljubitelj mora, zaljubljenik u adrenalin, ekipa za kampiranje ili gradski turist: kada je riječ o spremanju prtljage u automobil, vrijedi unaprijed razmisliti o tome što vam je zbilja potrebno na putu. Jeste li ikada razmišljali o tome da svoju novu modernu SUP dasku i bicikle za cijelu obitelj unajmite na odredištu? Ili da se raspitate u kampu ili hotelu postoje li slobodna mjesta u hladu ili suncobrani? Ili da provjerite vremensku prognozu na odredištu kako biste unaprijed pripremili ispravnu odjeću.

Kako se igra Tetris u prtljažniku
Zlatna pravila vrijede za sve vrste putovanja: pazite da su područja za skladištenje i noge slobodni, teške predmete spremite na dno i obavezno pripazite na maksimalno dopuštenu bruto težinu (taj podatak možete pronaći u priručniku za automobil). Prije spremanja u automobil poredajte svu prtljagu ispred prtljažnika; tako ćete lakše složiti sve Tetris-kockice. Osim toga, pripazite na proklizavanje prtljage i visinu prtljažnika.

Važno za smanjivanje rizika i prije početka putovanja: uvijek prilagodite tlak u gumama i prednje svjetlo povećanoj ukupnoj masi! Budući da tlak u gumi može varirati ovisno o modelu, vrlo korisne mogu biti detaljne informacije na službenim stranicama proizvođača vozila. Naljepnice u prednjem pretincu, na poklopcu spremnika za gorivo ili na vratima vozača nude kratke upute kada se nalazite na cesti.Source link

Related Posts