Aktualno dobit Featured MOL nafta Vijesti Zanimljivosti

Cijene katapultirale MOL-ov prihod i dobit u 2022. godini


Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je u petak o skoku prihoda i dobiti u 2022. godini zahvaljujući visokim cijenama energenata koje su zasjenile utjecaj državnih mjera zaštite građana i kompanija od poskupljenja.

Ukupni operativni prihod grupe poskočio je lani 71 posto, na 9,9 bilijuna forinti (25,87 milijardi eura).

Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA), bila je lani veća za trećinu nego u 2021., dosegnuvši 4,7 milijardi dolara.

Neto dobit porasla je 62 posto, na 851,6 milijardi forinti.

Napominju da su regulirane cijene goriva i porez na ekstraprofit u srednjoj i istočnoj Europi smanjili njihovu EBITDA za nešto više od 1,6 milijardi dolara.

Vlade u srednjoj i istočnoj Europi ograničile su cijene energenata i uvele porez na ekstraprofit kako bi financirale mjere pomoći građanima i kompanijama s visokim računima.

U odjelu prerade i prodaje čista EBITDA, prilagođena za promjenu vrijednosti zaliha, porasla je lani 50 posto, na 2,2 milijarde dolara, zahvaljujući “eksploziji” rafinerijskih marži u četvrtom tromjesečju u usporedbi s predratnim razdobljem.

U odjelu istraživanja i proizvodnje prilagođena EBITDA poskočila je 69 posto, dosegnuvši također 2,2 milijarde dolara, potaknuta visokim cijenama nafte i plina.

MOL je lani proizveo 92 tisuće ekvivalenata barela nafte dnevno, za 16,4 posto manje nego u 2021., s obzirom na prodano poslovanje u Britaniji.

Organska kapitalna ulaganja zadržala su se na razini 2021. godine i iznosila su 1,52 milijarde dolara, što je 11 posto manje no što je MOL bio najavio u ažuriranim smjernicama. Proizvodnja bi se trebala blago smanjiti, na 90 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno.

HINASource link

Related Posts