Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Dramatične poruke Europske komisije: Broj poginulih na cestama je previsok!


Prosječna brojka smrtno stradalih na cestama za cijelu Uniju je 54 osobe dnevno, prenosi RevijaHAK.

Postpandemijski porast broja smrtno stradalih na cestama podatak je koji zabrinjava, objavila je Europska komisija o sigurnosti na cestama za 2021. Brojke pokazuju da je procijenjenih 19 900 ljudi poginulo na cestama u EU-u prošle godine, što je povećanje od 6 % u odnosu na 2020. Ovo je uslijedilo nakon neviđenog godišnjeg pada od 17 % između 2019. i 2020. Na brojke u posljednje dvije godine snažno je utjecala razina prometa. Znate i sami da je ona bila mnogo niža tijekom tzv. lockdowna. U nekim državama članicama povećanje broja smrtnih slučajeva u prometu nakon lockdowna toliko je značajno da zahtijeva dublju analizu i hitno djelovanje, poziva Komisija.

Diljem EU-a bilo je 45 poginulih na cestama na milijun stanovnika 2021. Stopa smrtnih slučajeva kreće se od 20/milijun u Švedskoj i 22/milijun u Danskoj do 81/milijun u Bugarskoj i 92/milijun u Rumunjskoj, piše Roadpol. Prosječna brojka smrtno stradalih na cestama za cijelu Uniju je 54 osobe dnevno. Preliminarni podaci za prvih sedam mjeseci 2022. pokazuju da se broj smrtno stradalih u prometnim nezgodama ponovno povećao, u prosjeku za više od 10 %, u usporedbi s 2021. U nekim državama članicama zabilježen je znatno veći porast. Trenutačni ritam promjena nije dovoljan za ispunjavanje cilja EU-a da se broj smrtnih slučajeva prepolovi do 2030., ističe Komisija.

Komisija blisko surađuje s državama članicama kako bi osigurala provedbu holističkog pristupa sigurnog sustava – široko prihvaćenog kao najboljeg sredstva za rješavanje problema sigurnosti na cestama – kao dio svojih nacionalnih strategija za sigurnost na cestama za desetljeće do 2030. Europska komisija radi na izradi okvira EU politike sigurnosti cestovnog prometa 2021. – 2030. kako bi se prepolovio broj smrtnih slučajeva i teških ozljeda na europskim cestama do 2030.

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts