Prosječna brojka smrtno stradalih na cestama za cijelu Uniju je 54 osobe dnevno, prenosi RevijaHAK.

Postpandemijski porast broja smrtno stradalih na cestama podatak je koji zabrinjava, objavila je Europska komisija o sigurnosti na cestama za 2021. Brojke pokazuju da je procijenjenih 19 900 ljudi poginulo na cestama u EU-u prošle godine, što je povećanje od 6 % u odnosu na 2020. Ovo je uslijedilo nakon neviđenog godišnjeg pada od 17 % između 2019. i 2020. Na brojke u posljednje dvije godine snažno je utjecala razina prometa. Znate i sami da je ona bila mnogo niža tijekom tzv. lockdowna. U nekim državama članicama povećanje broja smrtnih slučajeva u prometu nakon lockdowna toliko je značajno da zahtijeva dublju analizu i hitno djelovanje, poziva Komisija.

Diljem EU-a bilo je 45 poginulih na cestama na milijun stanovnika 2021. Stopa smrtnih slučajeva kreće se od 20/milijun u Švedskoj i 22/milijun u Danskoj do 81/milijun u Bugarskoj i 92/milijun u Rumunjskoj, piše Roadpol. Prosječna brojka smrtno stradalih na cestama za cijelu Uniju je 54 osobe dnevno. Preliminarni podaci za prvih sedam mjeseci 2022. pokazuju da se broj smrtno stradalih u prometnim nezgodama ponovno povećao, u prosjeku za više od 10 %, u usporedbi s 2021. U nekim državama članicama zabilježen je znatno veći porast. Trenutačni ritam promjena nije dovoljan za ispunjavanje cilja EU-a da se broj smrtnih slučajeva prepolovi do 2030., ističe Komisija.

Komisija blisko surađuje s državama članicama kako bi osigurala provedbu holističkog pristupa sigurnog sustava – široko prihvaćenog kao najboljeg sredstva za rješavanje problema sigurnosti na cestama – kao dio svojih nacionalnih strategija za sigurnost na cestama za desetljeće do 2030. Europska komisija radi na izradi okvira EU politike sigurnosti cestovnog prometa 2021. – 2030. kako bi se prepolovio broj smrtnih slučajeva i teških ozljeda na europskim cestama do 2030.

Izvor: RevijaHAK


Source link