Aktualno Automoto

EKSLUZIVNO za MotorsportHR, Tom Coronel javlja se uoči početka Dakar Rallya:

Prvak TCR Europe, 51 godišnji Tom Coronel, javljat će nam se eksluzivno s nastupa na ovogodišnjem Dakar Rallyu, koji se vozi u Saudijskoj Arabiji.

Coronel nastupa sa svojim bratom blizancem, Timom, u automobilu Century C6.

Uoči današnjeg početka, kratko je podijelio dojmove s nama pred sam start.

“Prošlu noć imali smo zadnje pripreme, čini se kako je sve pod kontrolom, imali smo sitnih problema sa tlakom u gumama, koji smo sanirali.”

“Mislim, vrijeme je da startamo rally. Ovdje smo spremni već tjedan dana, odrađivali smo sve promotivne i ostale stvari, sve što sada trebamo je startati. Čeka nas super special brzinac, dugačak 27 km. Idemo napasti!”

Tradicionalni, 46. po redu, Dakar Rally počinje ovoga petka. Bit će to jedan od najtežih testova, kako za vozače, tako i za automobile i motore.

Ovogodišnje rute vozačima nude čitav niz izazova, pustinjske dine i pješčani tereni samo su dio etapa. Jedan dio će se odvijati i preko planinskog područja, gdje bi natjecatelje mogla iznenaditi i kiša.

Vozači morati prijeći gotovo 8.000 kilometara, a nakon starta, 5. siječnja u gradu Al-‘ula, rally će završiti 19. siječnja u gradu Yanbu.

Ove godine najveća novost će biti dvije maratonske etape, 11. i 12. Siječnja, sa startom i ciljem u Shubaytahu. Natjecatelji će morati prijeći 818 kilometara, a od čega će 584 kilometra biti brzinski testovi.

Ovogodišnja utrka će ukupno imati 12 etapa, sa samo jednim danom odmora, 13. siječnja.

Ove godine titulu brani pobjednik posljednja dva izdanja, Nasser Al-Alttiyah iz Katara, koji je za ovu godinu zamijenio Toyotu Hunter Prodriveom.

Huntera, također, vozi i bivši deveterostruki svjetski prvak u reliju, Sebastien Loeb, koji još uvijek čeka svoju prvu pobjedu na Dakaru.

Od nastupa mnogo očekuje i Audi. Njemački gigant posljednjih je godina dosta uložio u razvoj trkačkih automobila. Nijemci do sada svoju teoretsku prednost nisu uspjeli pretočiti u uspjeh na terenu. Ove godine će to pokušati promijeniti iskusni Carlos Sainz, Mattias Ekström i 14-struki pobjednik Stephane Peterhansel.

U motociklizmu glavni rivali posljednjih godina su KTM i Honda.

Titulu brani Kevin Benavides, a među favoritima za ukupnu pobjedu konkuriraju još i Toby Price, Ricky Brabec, Joan Barreda, Luciano Benavides, Sam Sunderland, Skyler Howes i mnogi drugi.

Povijest relija Dakar seže u daleku 1978. godinu, kada ga je osnovao francuski trkač Thierry Sabine. Tokom godina utrka je stekla reputaciju jedne od najtežih, koja je do sada imala i mnoge smrtne slučajeve, kako među natjecateljima, tako i među posjetiteljima.

Zbog loše sigurnosne situacije na sjeveru Afrike, utrka se prvo preselila u Južnu Ameriku, a zatim nakon 2020. godine u Saudijsku Arabiju.

Ukupno, Dakar Rally je imao 29 afričkih nastupa i 11 u Južnoj Americi.

 

Foto izvor: Tom Coronel Racing

Ivan Vrhovec

Urednik MotorsportHR-a :) Započeo svoj novinarski put, daleke 2011. i očuvao ga sve do danas. Radio sam za razne medije, poput Auto90, GP1, srpski Sportissimo Rs, jednom ranije za MotorsportHR. Da, ovo je moj drugi put ovdje. :) Stekao sam iskustvo koje je neprocjenjivo i poznanstva koja su ostala i do dan danas, neka od njih su veoma čvrsta. :)
Follow Me:

Related Posts