Featured Izbor uredništva Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Evo najboljeg dokaza koliko je senzacionalan napredak sigurnosti automobila


Posebne zone apsorpcije sudara, čvršći materijali, zračni jastuci… Sve to danas pomaže, prenosi RevijaHAK.

Koliko su napredovali automobili? Mogli bismo o tome teoretizirati koliko hoćete i potrošiti vam previše vremena. No najbolje je to objasniti praktičnim primjerom. Osiguravateljski institut za sigurnost na cestama (IIHS) je američka udruga koja slična Euro NCAP-u u Europi i primarni cilj joj je poboljšati sigurnost na cestama.

Više od 30 godina Adrian Lund radio je u IIHS-u, te je u posljednja dva desetljeća posebno nadzirao poboljšanje sigurnosti vozila. Kao predsjednik IIHS-a od 2006. do 2017., bio je u prvim redovima. Na kraju je i sam u praktičnim uvjetima, na žalost, osjetio koliko su važni bili napori njegove organizacije, ali i svih drugih koje inzistiraju na poboljšanju sigurnosti.

U nedavnom videu, Lund se prisjeća što se dogodilo kada je imao sudar s BMW-om 540i (2020. godište). Bilo je rano subotnje jutro u kolovozu, Lund je procijenio da je vozio oko 100 km/h na autocesti 95. Tada se iznenada ispred njega pojavio BMW 228i iz 2016. godine, koji je vozio u krivom smjeru, i frontalno ga udario.

– Da se ova nesreća dogodila prije 10 godina, vjerojatno ne bih s vama pričao – rekao je Lund u videu.

Lund je zadobio ozljede u nesreći, ali je ostao živ. Nažalost, druga vozačica nije preživjela, radi se 29-godišnjakinji, koja je polukružno skrenula na autocesti i krenula u krivom smjeru. Ona je izbačena iz vozila jer nije bila vezana pojasom.

Posebne zone apsorpcije sudara, čvršći materijali, zračni jastuci… Sve to danas pomaže. Uzimte u obzir da je i nesretna vozačica jurila barem 100 km/h i da je sila sudara bila stravična. Procjenjuje se da je snaga sudara bila kao da je vozač udario u prepreku pri brzini 160 km/h.

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts