Aktualno Featured Goodyear Vijesti Zanimljivosti zimske gume

Goodyearovo istraživanje o odnosu prema vožnji tijekom zime otkriva velike razlike između europskih država


Istraživanje koje je Goodyear proveo među 4000 vozača iz osam europskih zemalja pokazalo je da se europski vozači značajno razlikuju po razini znanja, iskustva i pripremljenosti za vožnju u najhladnijim mjesecima u godini. Europskim vozačima najviše glavobolje zadaju zaleđene ceste, a 42 % vozača sezonski .

U istraživanju su ispitanicima postavljena brojna pitanja o navikama vožnje u zimskim mjesecima, znanju i običajima vezanim uz gume te o poznavanju lokalnog zakonodavstva.

Najviše znanja o vožnji zimi pokazali su vozači u Rumunjskoj, gdje je 79 % ispitanih vozača upoznato sa specifičnim prednostima i razlikama između zimskih i cjelogodišnjih guma, što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji koja je sudjelovala u istraživanju. Primjerice, Francuska i Italija pokazale su manje znanja (56 %, odnosno 69 %), a znanje o prednostima i razlikama između zimskih i cjelogodišnjih guma najniže je u Ujedinjenom Kraljevstvu (34 %). Osim toga, većina rumunjskih vozača (56 %) prije putovanja u inozemstvo provjerava propise za zimsku vožnju koji vrijede u pojedinoj zemlji.

Led je najstrašniji, a zatim slijede snijeg i magla
Sudionici u istraživanju navode da se najviše boje vožnje po zaleđenim cestama, a 14 %o ispitanika izjavilo je da nikada ne bi vozili u takvim uvjetima. Slijedi snijeg, kada 12 % vozača ne bi izašlo na ceste, zatim magla (6 %) i jaka kiša (4 %). Poljska je jedina zemlja u kojoj poledica nije na samom vrhu jer im je najveća briga vožnja po magli. Najveću samouvjerenost u vožnji u svim uvjetima pokazali su vozači u Luksemburgu.

Više od polovice vozača mijenja gume samo kada su istrošene

Istraživanje je pokazalo da više od polovice ispitanih europskih vozača (58 %) mijenja gume kada su istrošene te ne prate sezonsku promjenu ljetnih ili zimskih guma. Zemlje u kojima većina vozača mijenja gume prema sezoni jesu Poljska (83 %), Rumunjska (70 %), Luksemburg (57 %) i Njemačka (54 %).
Poljska ima najveći udio vozača koji mijenjaju gume s obzirom na sezonu, što je povezano i s većim samopouzdanjem u vožnji po snijegu, gdje je Poljska na drugome mjestu (odmah nakon Luksemburga). Zemlje u kojima je sezonska zamjena guma najrjeđa navode veću zabrinutost zbog vožnje u nepovoljnim uvjetima. Snijeg je izazov posebno za Italiju i Španjolsku, a s dolaskom zime 36 % talijanskih i 12 % španjolskih vozača prelazi na zimske gume.

Zimske gume za bolje prianjanje
Visokokvalitetne zimske gume, poput Goodyearovih guma UltraGrip Performance+, uvelike pridonose većem samopouzdanju na cesti zimi. Goodyearova tehnologija Winter Grip uključuje novu smjesu koja omogućuje veću elastičnost gume na niskim temperaturama, čime se poboljšava prianjanje na snijegu i ledu. Sigurnijoj vožnji pridonosi i tehnologija Traction Protect koja omogućuje bolju i lakšu pretvorbu sile kočenja u prianjanje, čime se put kočenja na suhim ili mokrim podlogama skraćuje.Source link

Related Posts