Featured Izbor uredništva Puknuće gume Tehnika Vijesti Zanimljivosti

HAK-ov stručnjak: Najčešći kvarovi na ljetnim putovanjima – Puknuće gume!


Gumu nerijetko možete probušiti na makadamu, pogotovo krškom, bogatom kamenjem, koji može oštetiti bočni profil gume, prenosi RevijaHAK.

HAK-ov suradnik za tehničku podršku Marin Morava u sedam kratkih priča će vam objasniti sedam najčešćih kvarova automobila u ljetnom periodu, odnosno najčešće intervencije na cesti HAK-ovih mehničara. Na drugom mjestu je puknuće gume:

– Česta intervencija tijekom ljetnih putovanja je probušena guma, a razlozi mogu biti: pucanje gume zbog dodatnog tereta prtljage i putnika te nepodešenog tlaka u gumama ili stare gume na vozilu; bušenje guma zabijanjem nekog materijala koji je ostao na cesti poput odbačenih vijaka, žica i sličnih predmeta koji završe u gaznoj površini gume; vožnja po uskoj makadamskoj cesti na kojoj se bočno zareže guma uz rub ceste (uglavnom krški kamenjar na Jadranu koji vodi do plaža).

Rješenje je montaža rezervnog kotača, ako ga vozilo ima, jer kod novijih vozila je rezervni kotač dodatna oprema vozila. U drugom slučaju tehničari interventno krpaju gume na terenu, ako je to moguće izvesti kod oštećenja na gaznoj površini gume – kako bi došli do prvog vulkanizera.

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts