Featured Izbor uredništva prazni akumulator Tehnika Vijesti Zanimljivosti

HAK-ov stručnjak savjetuje što učiniti ako automobil nećete voziti više od tri mjeseca i koliko se svakodnevno prazni akumulator u mirovanju!


Preporuka je zaključati vozilo jer će vozilo zasigurno tada odlazi u stanje mirovanja i tada je brzina pražnjenja akumulatora najniža, prenosi RevijaHAK.

Jedan čitatelj, vlasnik BMW-a serije 5 E39 (1995.-2004.) pitao nas je koliko dugo ispravan akumulator može-treba izdržati ako se auto ne koristi i je li neophodno auto zaključavati kad je u garaži?

Odgovorio mu je HAK-ov tehnički savjet Marin Morava i naglasio da je radi održavanja napunjenosti akumulatora potrebno minimalno u svakom trećem tjednu upaliti motor da se dopuni akumulator. Ovu radnju provoditi s pola sata rada motora izvan zatvorenog prostora radi izbjegavanja nakupljanja ispušnih plinova koji mogu ozbiljno štetiti organizam i biti pogubni za zdravlje.

Ako se prethodno zna da se vozilo neće voziti duže vrijeme od tri mjeseca, preporuka je odmah odvojiti minus pol s akumulatora i izvaditi akumulator iz vozila pogotovo ako se vozilo nalazi u prostoru u kojem bi se temperatura okoline spuštala ispod 10°C ili rasla preko 40°C. Preporuka je provesti ovu radnju jer će u suprotnom doći do dubokog pražnjenja akumulatora i isti će biti neupotrebljiv, također u garanciji ga neće biti moguće reklamirati zbog neispravnog održavanja. Prema tome vaš akumulator, ako je sve ispravno s električnom opremom na vozilu, mogao bi izdržati tri mjeseca do razine da sjednete u vozilo i okrenete ključ te upalite motor bez potrebe spajanja kabela.

Ako bi vaše vozilo otprilike imalo očekivanu snagu pražnjenja u stanju mirovanja od 0,010 A do 0,015 A pri temperaturi elektrolita na 27°C ispraznili bi akumulator za 3 mjeseca od 20-30 Ah što bi trebalo ostaviti prostora za nesmetano pokretanje motora za tri mjeseca. Navedena struja pražnjenja može biti i dosta veća nego što je navedeno u primjeru, ovisno o opremljenosti vozila i dodatno ugrađenoj opremi koju nije ugradio proizvođač vozila – npr. naknadno ugrađeni radio uređaj, alarm protiv otuđenja vozila, GPS praćenje, pa se navedena struja pražnjenja može znatno povećati od navedene u primjeru.

Navedeni model koji se u praksi pokazao stabilan i s malom brzinom pražnjenja u odnosu na nova vozila koja su znatno opremljenija električnom opremom koja može akumulator isprazniti okvirno u periodu od 3 do 6 tjedna nekorištenja vozila do razine ne mogućnosti pokretanja motora.

Preporuka je zaključati vozilo jer će vozilo zasigurno tada odlazi u stanje mirovanja i tada je brzina pražnjenja akumulatora najniža. Pripazite ako daljinski zaključavate vozilo da vam je mehanička brava na vratima za otključavanje vozila ispravna kako bi mogli otključati vozilo ako se isprazni akumulator nakon dužeg ne korištenja vozila.

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts