Featured geometrija kotača Izbor uredništva Tehnika Vijesti Zanimljivosti

HAK-ov video: Što sve morate popraviti i kontrolirati na vozilu nakon zimskog perioda?!


Prilikom zamjene zimskih guma i stavljanja ljetnih preporuka je kontrolirati ispravnost geometrije kotača jer je ona važna za dobra vozna svojstva automobila, prenosi RevijaHAK.

Nakon zimskih mjeseci automobil treba pregledati i pripremiti u proljetnom periodu kako bismo spremno dočekali ljetne mjesece, koji znaju predstavljati izazov za starija vozila. Tada se mogu javiti neispravnosti tijekom visokih vanjskih dnevnih temperatura. U proljetnom periodu u skladu s zakonom preporuka je koristiti ljetne gume na automobilu koje omogućavaju bolje prianjanje na kolniku. Prilikom zamjene zimskih guma i stavljanja ljetnih preporuka je kontrolirati ispravnost geometrije kotača jer je ona važna za dobra vozna svojstva automobila.

Tijekom zimskih mjeseci metlice brisača bile su podložne oštećenjima pa ih treba pregledati u proljetnom periodu i po potrebi zamijeniti. Poželjno je pregledati vjetrobransko staklo na vozilu jer su moguća sitna oštećenja od sitnog posipa koji se zimi nanosi na kolnik, a koji može sadržavati i kamenčiće, koje kotači vozila ispred nas zahvate i podignu s kolnika tijekom vožnje i izbace na vjetrobransko staklo. Oni mogu prouzročiti sitna oštećenja na vjetrobranskom staklu ili obojenim dijelovima vozila. Niske temperature, led, kamenčići, vlaga i sol u zimskom periodu mogu oštetiti vanjske dijelove vozila pa ih treba u proljeće popraviti. Tako će se izbjeći daljnja oštećenja na vozilu.

Sami možete dosta toga učiniti. Vanjskim i unutarnjim pranjem automobila, osim nečistoća, mogu se odstraniti o ostaci soli čime će se spriječiti pojava korozije. U proljetnim mjesecima kreće pelud, više je padalina, a u ljetnim danima tu su i insketi. Uvijek brinite o tome da imate dovoljno tekućine za pranje stakala. Ključno je zbog vaše sigurnosti imati čista vjetrobranska stakla.

Prije odlaska na duži put preporuka je provesti standardne kontrole, a to su razina ulja u motoru, razina rashladne tekućine, razina tekućine za stakla, tlak u gumama uključujući i tlak u rezervnoj gumi, sadržaj obavezne opreme u vozilu, kontrola ispravnosti vanjskog osvjetljenja vozila kao i druge radnje koje su navedene u korisničkom priručniku vozila (a može ih provesti vozač).

Sljedeće preglede najbolje je prepustiti stručnjacima: održavanje pogonskog motora i mjenjača, elektrike i elektronike vozila, ovjesa, upravljača, kočnica, rashladnog klima uređaja, stanja karoserije i ostalih ključnih dijelova vozila.

U proljeće je idealno rezervirati servisni termin te redovno održavati i kontrolirati vozilo jer je kraće vrijeme čekanja na ugovoreni termin pregleda ili popravka vozila u odnosu ljetni perioda kada počinju godišnji odmori servisera. Pogledajte HAK-ov video s instrukcijama…

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts