Domaći sport

ISPISANA JE POVIJEST: Na Automotodrom Grobnik ovog ponedjeljka postavljeni su posljednji metri asfalta

Ovoga ponedjeljka završena je dugoočekivana obnova legendarne piste Automotodrom Grobnik.

Datum i vrijeme koji će se zasigurno upisati u povijest, 9. travanj u 12:48, kada je iscurio posljednji dužinski metar nove asfaltne podloge. S 5200 tona prekriveno je preko 55 tisuća četvornih metara staze.

Pista Automotodrom Grobnik u cijelosti je presvučena novom asfaltnom podlogom i time je ispunjen san koji se čekao gotovo punih 40 godina, a polaganje posljednjeg metra asfaltne podloge bio je čak i vrlo emotivan za neke koji su dio svoje karijere proveli uz ovu svjetski poznatu stazu.

“Konačno nas je vrijeme pomilovalo, tri i pol dana se radilo bez prestanka, 66 sati intenzivnog posla gotovo 50-tak ljudi koji su jednu priču priveli izuzetno uspješnome kraju. Na Grobnik je tijekom vikenda stiglo čak 180 šlepera posebno pripremljene asfaltne mase kojom se danas sjaji uistinu grobnička ljepotica. Radovi kroz sedam faza trajali su od početka prosinca prošle godine, rekonstruirana je podloga trkaće piste od njene baze do vrha, a ovaj čin bio je samo završnica obimnog posla vrijednog 10-tak milijuna kuna. Sredstva smo mi, Automotodrom Grobnik d.o.o. i Motociklistički klub Kvarner kroz kreditne linije osigurali sami i ovo nam je temelj za nastavak daljnjeg rada”, rekao je u ponedjeljak pred sam kraj radova Zdenko Šantić, direktor Automotodroma Grobnik d.o.o.

Također, valja istaknuti da su svi sudionici ovog važnog projekta bili oduševljeni ovom suradnjom, odličnom koordinacijom unutar nekolicine tvrtki koje su objedinile posao zajedno s domaćinima, od talijanskih partnera, konzultanata i dizajnera, te izvođača Grupe Dromo i Adige Bitumi, do našeg GP Krk u čijoj se asfaltnoj bazi stvarala posebna masa asfalta, te domaćeg nadzora riječkog Rijekaprojekta.

No, do kraja tjedna trebaju se privesti svi prateći radove kraju, označiti horizontalnu signalizaciju po cijeloj stazi, postaviti signalizaciju oznaka svih zavoja i dovršiti postavljanje dijela novih zaštitnih ograda posebno u novim zonama izlijetanja na izlazima iz najniže točke staze i zagrebačkog zavoja.

Jer, već ovoga vikenda na Grobnik stiže gotovo 200 motociklista koji će biti prvim korisnici nove podloge Automotodroma Grobnik.

Nadajmo se kako će se o ovome vrlo brzo pročuti diljem Europe i svijeta i da će na našu legendarnu pistu uskoro stići i neka puno veća imena.

 

GALERIJA:

Izvor slika: Grobnik Circuit i internet

Ivan Vrhovec

Urednik MotorsportHR-a :) Započeo svoj novinarski put, daleke 2011. i očuvao ga sve do danas. Radio sam za razne medije, poput Auto90, GP1, srpski Sportissimo Rs, jednom ranije za MotorsportHR. Da, ovo je moj drugi put ovdje. :) Stekao sam iskustvo koje je neprocjenjivo i poznanstva koja su ostala i do dan danas, neka od njih su veoma čvrsta. :)
Follow Me:

Related Posts