Aktualno Featured Osijek podvožnjak Vijesti Zanimljivosti

Izgradnjom podvožnjaka spriječit će se česti zastoji prometa u Osijeku


Izgradnjom podvožnjaka u osječkoj Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića, što je projekt vrijedan više od 93 milijuna kuna, spriječit će se prometno usko grlo i česti zastoji prometa u širem centru Osijeka, istaknuto je u ponedjeljak na početnoj konferenciji projekta.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da je izgradnja podvožnjaka vrijedna više od 93 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira sredstvima EU fondova, a ostatak iz državnog proračuna.

Ocijenio je kako taj projekt riješava usko grlo na samom ulazu u grad i da će s aspekta sigurnosti i funkcionalnosti prometa sigurno puno pridonijeti prometnoj infrastrukturi u Osijeku.

U Osijeku se provodi i projekt obnove tramvajske infrastrukture, vrijedan više od 200 milijuna kuna, obnova željezničkog kolodovora, vrijedna više od 40 milijuna kuna te da Osječko-baranjska županija prednjači po takvim investicijama, naveo je Butković.

“To su projekti koji po investicijskoj vrijednosti nisu veliki kao Pelješki most, koji ćemo otvoriti na kraju srpnja, ali su jako bitni za građane i lakše funkcioniranje, jer ovo je novi ulaz u grad”, poručio je Butković.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak kazala je kako je u razdoblju od 2014-2020. godine na području Osječko-baranjske županije ugovoreno projekata u vrijednosti većoj od sedam milijardi kuna iz različitih EU strukturnih i investicijskih fondova, a na području Osijeka više od 2,7 milijardi kuna.

“Zahvaljujući sinergiji lokalne i državne razine u posljednje dvije godine, u Osijeku su ugovorena 134 projekta u vrijednosti iznad 730 milijuna kuna. To pokazuje koliko se strateški promišlja te kakvu viziju imaju županijske i gradske vlasti o tome kako to područje učiniti razvijenijim i kvalitetnijim za život”, dodala je Tramišak.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je da je to projekt kojeg su čekale generacije Osječana, a izgradnjom tog podvožnjaka riješava se najveći prometni čep u Osijeku i mijenja vizura ulaska u grad,

“Krajem iduće godine podvožnjak će biti gotov, pa će biti riješen dosadašnji problem najprometnije ulazne ceste u Osijek, kojom je dnevno prolazilo više od 20 tisuća vozila, i gdje su, zbog prolaska vlakova, bili česti zastoji i prometni čepovi”, rekao je Radić.

Kako je istaknuto na konferenciji, projekt obuhvaća izgradnju podvožnjaka duljine 509 metara, cestovnog mosta duljine 27 metara i željezničkog mosta duljine 21 metar te priključnih prometnica s pratećom infrastrukturom, koja uključuje pješačke i biciklisitčke staze, javnu rasvjetu i oborinsku odvodnju.

Nakon početne konferencije, ministar Butković obići će gradilište na međunarodnom prometnom 5C koridoru, na novoizgrađenj trasi prema Belom Manastiru.

HINA

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts