Aktualno Featured Izbor uredništva Vijesti Zanimljivosti

Je li YouTube video dokaz: Hrvatski sud donio je odluku o vozaču koji je snimljen tijekom nevjerojatnog ponašanja!


Okrivljeniku je najveći problem postala činjenica što nije znao da ga snimaju iza njegovog auta i što je snimka objavljena na YouTubeu, prenosi RevijaHAK.

Svakodnevni prizori s prometnica, novinski napisi uvjerljivo razuvjeravaju, a tek sudski predmeti! Ne, nisu svi scenariji ispisani, prostora za originalne i posve nove ima, o i te kako ima. Pogledajte tu pošast samohvalisanja i narcisoizma. Sve je javno, sve je dostupno, ono što nije ne postoji. Svi se slikaju, svi se snimaju, uljepšavaju i objavljuju, čak i kad voze, zapravo osobito kad voze i čine prometne prekršaje dok voze. Sve donedavno, ukoliko se neki grijeh u prometu i učinio, nikome na um padalo nije da se javno time hvali i dokaze protiv sebe doslovno predaje policijskim službenicima. No to su bila neka druga vremena, sada svatko svakog snima i objavljuje, a nikada zaštita osobnih podataka nije bila u većoj mjeri proklamirana i propisima regulirana.

Znate i policijski službenici su ljudi i oni prate društvene mreže i objave! Je li ikom na um palo da će policijski službenici postupati na temelju snimke protupropisne vožnje objavljene na YouTubeu? O da! Dogodilo se to i to u našoj zemlji i korak po korak, u konačnici se utvrdilo počinjenje čak četiri prekršajna djela iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i izrekla novčana kazna od 12.100,00 kuna uz 901,00 kunu troška! Pa se vi snimajte ili dajte da vas snimaju dok izvodite vratolomije! Hvalite se okolo ili dozvolite da vas javno publiciraju. Popularnost ima svoju cijenu, to znaju oni što su popularnost okusili.

Jedno od prosječnom vozaču najmanje bitnih prometnih prekršaja je posve sigurno onaj predviđa kažnjavanje zbog naginjanja izvan vozila za vrijeme kretanja. Ukoliko se mislili da takve ideje na um padaju samo nestašnim suputnicima, jer teško je, gotovo nemoguće voziti i biti nagnut izvan vozila, grdno ste se prevarili.

Razvidno je naime iz presude Općinskog suda u Kutini (Pp-1497/2021-10 od 17. ožujka 2022.) kako je okrivljenik bez položenog vozačkog ispita vozio na način da se nalazi u vozilu, ali u vozilu stoji i prednjim dijelom tijela je izvan vozila. Točnije tijekom vožnje je bio gornjim dijelom tijela – iznad pasa izvan vozila i to kroz otvoren krovni prozor, pokretno šiber staklo a pri tom je nogom upravljao vozilom. Vozilo je krivudalo cestom i na kraju sletjelo s ceste.

Što reći? Kaskaderske bravure!? Međutim, okrivljeniku je najveći problem postala činjenica što nije znao da ga snimaju iza njegovog auta i što je snimka objavljena na You Tubeu! Policijski službenik postupao je naknadno s obzirom na objavljenu snimku. Sud konstatira u presudi kako je iz video zapisa u trajanju od 1 minutu i 29 sekundi jasno vidljivo da na početku vozač stoji u vozilu da mu je gornji dio tijela izvan vozila kroz krovni prozor, da lijevom nogom koju drži na volanu upravlja vozilom koje polako usporava i krivuda sa lijeve na desnu stranu, da vozilo skreće gotovo čitavom širinom na travnatu površinu kraj ceste, vozač naglo uskače u vozilo i zaustavlja vozilo prije slijetanja van ceste a zatim velikom brzinom ulazi u desni zavoj koji nije uspio savladati zbog očito neprilagođene brzine i slijeće lijevo van kolnika.

Sad neka se netko drzne reći da je već u prometu vidio sve, ako nije vidio ovakav slučaj gdje je tijelo vozača viri kroz šiber dok on lijevom nogom na volanu upravlja vozilom. Neka vas sreća posluži da vam jedan takav bez vozačke dozvole ne dođe na prometnici u susret!

Kada se sve zbroji je li izrečena kazna od 12.100,00 kuna uz 901,00 kunu troška i zaštitna mjera od zabrane upravljanja motornim vozilom od tri mjeseca previše? Vozač je ionako vozio bez vozačke dozvole, znači li mu štogod zabrana?

No to je prilika da se ukaže na neka manje spominjane obveze iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i kazne predviđene za njihovo kršenje. One kazne od po 300,00 kn! Vožnja uz desni rub! Konkretno, propisana je obveza vozača da se kreće obilježenom prometnom trakom koja se proteže uz desni rub kolnika, a ako trake nisu obilježene, dužan je vozilo u kretanju držati što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete prometa te na stanje i osobine ceste, ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti. Kazna za nepridržavanje ove obveze 300,00kn. Isti iznos predviđen je i za kršenje zabrane da se za vrijeme kretanja, u vozilo se ne smije uskakati, iskakati, otvarati vrata, naginjati izvan vozila i voziti se na vanjskim dijelovima vozila ili na traktorskim priključcima. Vozač, koji ima takvog nestašnog suputnika također će biti kažnjen i to većom novčanom kaznom, kaznom u iznosu od 500,00 kuna. Očito je kako vozači moraju biti sposobni obuzdati suputnike s kaskaderskim pretenzijama, a sudeći po gore navedenoj presudi i voditi računa o javnom publiciranju svojih protupravnih radnji na društvenim mrežama.

Napomena: Originalnu snimku nemamo, ali prilažemo ilustrativnu fotografiju, na kojoj je vozač u sličnom položaju…

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts