auto Featured Golf Izbor uredništva krađa krađa automobila Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Kako se zaštiti od krađe automobila?


Vaš automobil objekt je požude. Možda ste se nasmijali ovoj konstataciji, međutim ako je vaše vozilo novije proizvodnje i k tome pripada nekom od atraktivnijih modela, ovo je doista istina.

Lopovi vrebaju doslovno iza svakog ugla te su svakim danim sve domišljatiji kada se radi o metodama krađa. Stoga nije na odmet biti oprezniji te poduzeti mjere predostrožnosti kako bi se rizik od krađe znatno umanjio.

Provjerite je li automobil zaključan

Mnogi vozači samo kliknu na daljinski na svom ključu, čuju da je škljocnulo te misle da je vozilo zaključano. Međutim, trebate znati da neki kradljivci koriste daljinsko onemogućavanje zaključavanja vozila. Dakle, ako vas promatraju, u trenutku kada vi zaključate vozilo, oni to preko daljinskog onemoguće. A sve izgleda kao da je u redu!

Parkirajte na dobrom mjestu

OK, OK, često ne možemo birati jer je tako velika gužva. Međutim, za sigurnost vozila vrijedi se malo pomučiti. Izbjegavajte mračne i udaljene uličice skrivene od pogleda. Birajte osvijetljena parkirališta na kojima je velik protok ljudi. Na takvim je mjestima mogućnost krađe manja. Lopovi biraju automobile koji su izdvojeni iz gomile i one koji su na mračnim mjestima tijekom večernjih sati.

Sakrijte vrijedne stvari sa sjedišta

Ovo je tako očito, ali većina ljudi jednostavno zaboravlja na to. Ako ostavite torbe, novčanike, mobitele i ostale vrijedne stvari na sjedištu, otkrivene pogledima, veća je vjerojatnost da će privući lopove. Neki od njih poželjet će provaliti, ne da vam ukradu samo vozilo već stvari koje ondje imati. A kad su već ondje… sve je moguće.

Uložite u sigurnost

Većina novijih vozila već ima alarm, međutim nije zgorega dodatno uložiti u opremu koja će vas zaštiti od potencijalne krađe. Primjerice, dobra ideja je poluga protiv krađe za volan ili čak ugradnja sustava za praćenje u vozilu. Investicije poput sustava za praćenje nešto su skuplje, ali s obzirom na to koliko vam mogu pomoći ako se krađa dogodi, u njih vrijedi investirati.

Pazite gdje ostavljate ključeve

Dakako, ključevi vozila najsigurniji su put da se automobil otuđi. Mnogi lopovi tako su se ‘specijalizirali’ za načine da prate vlasnika i gdje ostavlja ključeve jer znaju kad ih se jednom dočepaju, vozilo je njihovo. Neki od lopova čak upadaju u kuću ako shvate da vlasnik uvijek ostavlja ključeve na istom mjestu ili, pak, slijede vlasnika i ukradu mu ključeve iz džepa ili torbice. Imajte to na umu.

Ne ostavljajte vozilo u ‘leru’

Kod nas je poput kakvog lošeg običaja da se automobil ostavi da radi (mi to nazivamo ‘u leru’) dok mi ‘samo skočimo u trgovinu’. Eh, to je samo deset sekundi (koje se mogu protegnuti i na par minuta) u kojima lopovu dajemo mnogo vremena za manevar. Stoga bi bilo dobro da napustite ovu lošu naviku, ukoliko je imate.

Za kraj jedna zanimljivost. Znate li koji su se automobili najviše krali u protekloj godini? Bili su to razni modeli VW-a, BMW-a, Mercedesa i Audija.

Izvor: Silux.hrSource link

Related Posts