Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Konferencija o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi okupila 220 sudionika


Sedma međunarodna konferencija CETRA o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi, koja je u četvrtak otvorena u Puli, ove je godine okupila 220 sudionika iz 38 zemalja svijeta, koji će u iduća dva dana raspravljati o prometnoj infrastrukturi kao sektoru koji zadnjih godina doživljava velike investicije.

Riječ je o najvažnijoj konferenciji o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi na ovim prostorima, u čijem radu sudjeluje 37 prestižnih domaćih i svjetskih sveučilišta te znanstvenici iz područja cestovne i željezničke infrastrukture, a zbog više od 90 pristiglih radova, teme će se prezentirati kroz dva dana i to kroz ukupno pet sekcija koje će se odvijati paralelno u tri dvorane.

Ustvrdivši kako je prometna infrastruktura žila kucavica svakog gospodarstva, dekan Građevinskog fakulteta te novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić kazao je da danas u Hrvatskoj i u većini drugih zemalja, najveće investicije idu u modernizaciju ili izgradnju prometne infrastrukture.

“Prošla 2021. godina proglašena je godinom željeznice u Europi, a u ovom procesu investicija, ukoliko se želi dobar rezultat, zajednički moraju nastupati tvrtke koje se bave građenjem i održavanjem te akademska zajednica koja im je velika pomoć u rješavanju izazova koji su prisutni u svakodnevnoj inženjerskoj praksi”, istaknuo je Lakušić, dodavši da nema snažnog gospodarstva bez jake akademske zajednice, ali niti jakih sveučilišta bez potpore gospodarstva.

“Kroz međusobnu suradnju dobivaju se ideje za istraživanja koja kasnije urode novom tehnologijom, a upravo na istraživanjima i novim tehnologijama gradimo put prema budućnosti”, naglasio je Lakušić.

Sudionicima skupa obratio se i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, podsjetivši da ministarstvo trenutno provodi velike infrastrukturne projekte kojih, bez suradnje sa Sveučilištem te građevinskim i prometnim fakultetom, sasvim sigurno ne bi bilo.

“U cestovnoj infrastrukturi privodi se kraju Pelješki most, tu je i izgradnja druge cijevi tunela Učka i prometno povezivanje Istre s ostatkom Hrvatske, čime se stvaraju pretpostavke za posljednju fazu tog projekta odnosno povezivanje tunela Učka s Matuljima”, poručio državni tajnik Mihotić.

Tijekom konferencije, kroz aktualne teme koje su vezane uz prometnu infrastrukturu, a odnose se na projektiranje, izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta i željeznica te prometno planiranje, sigurnost prometa, zaštitu okoliša, normizaciju i visokoškolsko obrazovanje iz područja prometnica, sudionici će steći napredna znanja koja će se implementirati u praksi.

HINA

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts