Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Načelnik Policijske uprave zagrebačke u Gradskoj skupštini predstavio Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području grada Zagreba za 2021. godinu


Od strane zastupnica i zastupnika u Gradskoj skupštini jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja.

U četvrtak, 28. travnja na 11. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić predstavio je Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Grada Zagreba u 2021. godini koje je jednoglasno prihvaćeno.

Načelnik Rašić u svom izlaganju istaknuo je najbitnije sigurnosne pokazatelje za prošlu godinu i naglasio da je 2021. bila jedna od najizazovnijih godina za sve djelatnike policijske uprave zagrebačke te da su i u takvim uvjetima rada sve zadaće uspješno odrađene na zadovoljstvo svih građana.

Nakon detaljne analize svih sigurnosnih pokazatelja u 2021. godini, procijenjeno je da je na području grada Zagreba opće stanje sigurnosti, stanje i kretanje kriminaliteta, javnog reda i mira kao i stanje sigurnosti u cestovnom prometu bilo povoljno i dobro. U prilog tome govore i pokazatelji vezani za kaznena djela ali i pokazatelji učinkovitosti policije u rješavanju kaznenih djela kao i podatak da je tijekom 2021. godine evidentiran pad ukupnog kriminaliteta za gotovo pet posto što je ujedno i najmanji broj evidentiranih kaznenih djela u zadnjih dvadeset godina na području Policijske uprave zagrebačke.

Načelnik Rašić naglasio je da je stopa kriminaliteta na području Policijske uprave zagrebačke 1.287 kaznenih djela na 100.000 stanovnika što policijsku upravu svrstava na dvanaesto mjesto po ugroženosti u odnosu na ostale policijske uprave.

Kad se govori o općem kriminalitetu koji je najmasovniji, naglasak je stavljen na ukupan pad istog od sedam posto uz napomenu da je bolja učinkovitost policije u rješavanju ove kategorije kaznenih djela. U domeni općeg kriminaliteta evidentirano je sedam ubojstava i 24 pokušaja ubojstva uz napomenu da su sva kaznena djela riješena. Isto tako manje je evidentiranih teških krađa, provalnih krađa i krađa odnosno manje je kaznenih djela protiv imovine za 12 posto u odnosu na 2020. godinu.

Također je posebno istaknuto da je manje provalnih krađa u domove za gotovo 28 posto što je važno za subjektivni osjećaj sigurnosti naših građana.

Kada je u pitanju tamna brojka kriminaliteta kao i ranijih godina jedan od naših prioriteta u radu bila je borba protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije te u toj kategoriji kaznenih djela zahvaćeno je više kaznenih djela organiziranog, gospodarskog i kriminaliteta droga, rekao je načelnik Rašić.

Kada govorimo o stanju javnog reda i mira evidentno je 11 posto više prekršaja iz te domene, dok tijekom 2021. godine nije bilo grubog narušavanja JRM-a, čime bi se remetio normalan rad i život građana.

U pogledu stanja sigurnosti u cestovnom prometu evidentirano je više prometnih nesreća za 15 posto, međutim naglašeno je da je evidentirano manje kaznenih djela u cestovnom prometu za 12 posto te su sva kaznena djela riješena. A kada su u pitanju najteže posljedice, istaknuto je da je smrtno stradalo 20 osoba što je za tri osobe manje nego 2020. godine.

Na kraju izlaganja načelnik Rašić se svima zahvalio i pozvao na daljnju suradnju.

Izvor: Zagrebačka policijaSource link

Related Posts