Aktualno Featured koncept Opel Vijesti Zanimljivosti

Opel Experimental pruža jasan uvid u budućnost branda

Opel pokazuje kako će pristupati budućnosti uz svoj zapanjujući novi koncept Opel Experimental. Uz ultra moderan dizajn vanjštine, Opel Experimental pruža jasnu viziju u kojem će se smjeru Opelov brand kretati sljedećih godina. Istaknute značajke uključuju vrhunsku aerodinamičnu učinkovitost, prostranu, osvijetljenu unutrašnjost s laganim sjedalima i najnoviji head-up display. Ovaj električni crossover proslavit će svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem sajmu IAA Mobility u Münchenu (od 5. do 10.09.2023.), gdje će zasigurno privući pažnju i novoj publici predstaviti Opelovu viziju održive individualne mobilnosti.

„Opel Experimental daje nam uvid u nadolazeće modele i tehnologije, u budući dizajn, pa čak i u novu eru i budućnost branda. Zapanjujući novi konceptni automobil predstavlja vodilju i još jednom pokazuje Opelov predvodnički duh”, izjavio je glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl.

„Naš novi Opel Experimental pruža ekstremniju interpretaciju naše filozofije odvažnog i besprijekornog dizajna. Oblikuje našu viziju budućnosti. Mnogi elementi njegova dizajna i načina razmišljanja koji ga je oblikovao bit će vidljivi u budućim modelima. Dizajn vanjštine donosi optimizirane aerodinamične performanse u kombinaciji sa zapanjujućom siluetom, dok unutrašnjost nudi sveobuhvatno i emocionalno korisničko iskustvo”, dodao je Mark Adams, potpredsjednik za dizajn.

Jedna od najupečatljivijih značajki uglađene siluete Opel Experimentala nedostatak je kroma. Umjesto njega, dodatno vanjsko osvjetljenje i odvažna kontrastna grafika daju osobnost i sofisticiranost već impresivnim proporcijama. Konačno, učinkovitost električnog crossovera temelji se na vrhunskoj platformi Stellantis BEV, a opremljen je i električnim pogonom na sve kotače. Dramatičan zaoštren profil ima odvažan i besprijekoran dizajn čistih površina kako bi se naglasila njegova zapanjujuća pojava. Čak su i tradicionalne bočne retrovizore zamijenile potpuno integrirane kamere od 180 stupnjeva na C-stupovima, dok oštra, dominantna izbočenja na lukovima kotača naglašavaju samouvjeren stav.

Na prednjoj strani nova, osvijetljena Opelova munja ponosno je smještena u središtu prepoznatljivog Opel Kompasa, vodećeg elementa Opelove filozofije dizajna. Okružena je produljenim karakterističnim krilnim osvjetljenjem na vodoravnoj osi, dok osvijetljeno središnje izbočenje na poklopcu motora pojačava dramatičan učinak. To se zatim ponavlja na stražnjoj strani s upečatljivim i prepoznatljivim svjetlima za kočenje izrađenim vrhunskom tehnologijom osvjetljenja i sofisticiranom tehnologijom stakla, te kombinira s odvažnim natpisom Opel – umjesto logotipa s munjom na stražnjem dijelu – koji formira središnji element. Oko prednjeg kompasa nova je generacija 4D Opel Vizora. Nova dimenzija napredna je tehnologija praćenja ceste i prometa koja uključuje senzore, lidar, radar i sustave kamera.

Pametna aerodinamička rješenja i detox prostora

Elegantna i uglađena silueta Opel Experimentala temelji se na učinkovitoj izvedbi, a konceptni automobil nudi i pametna i optimizirana aerodinamička rješenja. Aerodinamična zakrilca sprijeda i straga povećavaju aerodinamičnu učinkovitost, kao i stražnji difuzor. Podiže se ili uvlači ovisno o situaciji u vožnji. Osim toga, gume izrađene u suradnji s Goodyearom izrađene su od reciklirane gume i postavljene na Ronalove naplatke s aktivnom funkcijom dodatnog povećanja aerodinamičke učinkovitosti.

Dok prema vanjskim dimenzijama Opel Experimental pripada kompaktnom C segmentu, unutrašnjost se može pohvaliti prostranošću D segmenta. To je omogućeno detoxom prostora (pročišćavanje prostora) unutar Opel Experimentala. Upravljač se besprijekorno preklapa kada se ne upotrebljava. To omogućuje sustav „upravljanja putem žice“, koji dodatno smanjuje težinu uklanjanjem mehaničkih komponenti za upravljanje. Osim toga, lagana prilagodljiva sjedala kombiniraju tanku, ali izdržljivu strukturu s 3D mrežastim tkaninama. Time se osigurava iznimna udobnost sjedenja na koju su korisnici navikli u Opelovim vozilima, dok se istovremeno doprinosi oslobađanju prostora unutar konceptnog automobila.

Pure Experience, Pure Pad – čisto zadovoljstvo

Pristup pročišćavanja nastavlja se Pure Experience pristupom u unutrašnjosti vozila. Vozači mogu personalizirati informacije prema vlastitim potrebama na tankom Tech Bridgeu, novoj interpretaciji Pure Panel zaslona koji se nalazi u aktualnim Opelovim modelima. Umjesto konvencionalnih zaslona, informacije ili zabavni sadržaji prikazuju se pomoću tehnologije proširene projekcije koja je podržana umjetnom inteligencijom i glasovnim upravljanjem.

Plutajući, prozirni Pure Pad nalazi se ispred prednjeg naslona za ruke. Može se konfigurirati prema vozačevim osobnim preferencijama, omogućavajući trenutačni pristup najčešće korištenim kontrolama.

Opel Experimental utjelovljuje sve glavne značajke Opelova branda – detox, Modern German i zelene inovacije – no ide i korak dalje izražavajući emocionalni pristup branda održivoj mobilnosti.

Elektrokromatski materijali uranjaju putnike u ambijentalno osvjetljenje koje stvara savršeno ugodno okruženje. Osim toga, reaktivni materijali mogu poboljšati funkcionalne reakcije. Primjerice, kada drugo vozilo uđe u mrtvi kut, na oblogama odgovarajućih vrata i na head-up displayju prikazuje se upozorenje, čime se pruža dodatna sigurnost za putnike i ostale sudionike u prometu.

Usredotočenostošću na prezentiranje jasne vizije budućnosti branda, Opel Experimental nastavlja dugu i uspješnu tradiciju konceptnih automobila „made in Rüsselsheim”, tradiciju koja je započela 1965. kada je Opel postao prvi europski brand koji je predstavio studiju dizajna u obliku legendarnog modela Experimental GT.Source link

Related Posts