Aktualno Električne punionice Featured Renault Vijesti Zanimljivosti

Renault najavljuje mrežu punionica za električne automobile uz europske autoceste


Renault namjerava duž europskih autocesta izgraditi mrežu stanica za punjenje električnih automobila, priopćio je u ponedjeljak odjel za usluge električne mobilnosti francuskog proizvođača automobila.

Prva stanica za punjenje bit će otvorena na jugu Francuske za nekoliko mjeseci, a do sredine 2024. kompanija ih u Francuskoj, Belgiji, Italiji i Španjolskoj planira otvoriti još 200, priopćio je Mobilize, dodavši da pregovara s potencijalnim partnerima o financiranju mreže.

Nove punionice bit će postavljene u Renaultovim autosalonima u blizini izlaza s autoceste i dostupne 24 sata dnevno.

Kako ne bi morao instalirati novu strujnu infrastrukturu, Mobilize planira koristiti stacionarni sustav za pohranu energije veličine manjeg kontejnera koji će moći puniti do šest običnih automobila istodobno.

“To će nam omogućiti da kontejnere punimo gotovo neprimjetno, ne ometajući električnu mrežu”, rekao je voditelj Mobilize Power Solutions Nicolas Schottey.

Izgradnja infrastrukture za punjenje i praktična rješenja za vozače na duljim putovanjima glavni su izazovi s kojima se suočavaju proizvođači električnih vozila, budući da baterije pokrivaju manje udaljenosti od punog spremnika goriva i treba im puno više vremena za punjenje.

Renault tek hvata korak s konkurencijom na europskom tržištu električnih vozila, ali ubrzao je planove o odvajanju ‘električnog’ odjela kako bi smanjila zaostatak za njemačkim divom Volkswagenom i američkim Teslom koji je također stupio na europsko tržište.

Tesla već godinama postavlja visoko učinkovite super punjače i izgradio je globalnu mrežu od oko 30.000 brzih punjača za koje tvrdi da u roku od 15 minuta mogu automobilu osigurati da prijeđe 200 kilometara.

Volkswagen pak očekuje da će se njegova mreža brzih punjača gotovo učetverostručiti do 2025., na oko 45 tisuća, planirajući 18 tisuća punjača u Europi, 17 tisuća u Kini i 10 tisuća u Sjevernoj Americi.

HINASource link

Related Posts