Aktualno Caroline Dennett Featured shell Vijesti Zanimljivosti

Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ‘ekstremne štete’ okolišu


Savjetnica za sigurnost u naftnoj i pliskoj kompaniji Shell, Caroline Dennett, podnijela je ostavku i optužila poslovodstvo da nisu zaštitili okoliš te da kompanija “uzrokuje ekstremne štete našoj klimi, okolišu, prirodi i ljudima”.

Caroline Dennett je putem platforme za profesionalno umrežavanje LinkedIn objavila da kompanija “uzrokuje ekstremne štete našoj klimi, okolišu, prirodi i ljudima”. Njena objava privukla je više od 10.000 lajkova i podijeljena je više od 1.200 puta.

U odgovoru je Shell ponovio da mu je cilj postati ugljično neutralan do 2050. godine.

Dennett je priopćila da je ovoga tjedna poslala e-mail rukovoditeljima, zaposlenima i izvođačima u Shellu, kojih je ukupno više od 1.400, kako bi detaljno opisala svoje namjere da napusti tvrtku.

“Ne mogu više raditi za tvrtku koja ignorira sve alarme i odbacuje rizike klimatskih promjena i ekološkog kolapsa”, napisala je Dennett. “Zato što, suprotno Shellovim javnim izjavama o ‘neto nuli’, kompanija ne smanjuje poslovanje naftom i plinom, već planira mnogo veća istraživanja i eksploataciju”, dodala je.

“Neto nula” znači da se ne povećava količina stakleničkih plinova u atmosferi. Postizanje tog cilja znači smanjenje emisija što je više moguće, kao i uravnoteženje svih preostalih uklanjanjem ekvivalentne količine.

Dennett je također pozvala Shell da “odmah okonča sve nove projekte eksploatacije i brzo pređe s fosilnih goriva na ekološki čiste obnovljive izvore energije”.

“Shell bi trebao upotrijebiti sav svoj kapital, tehničku i ljudsku podršku da vodi ovu tranziciju, ali nemaju plan to učiniti”, rekla je.

Dennett je rekla da je savjetnica za sigurnost u Shellu bila više od desetljeća i da je njezin posao uključivao anketiranje zaposlenika i izvođača širom svijeta, s ciljem smanjenja nesreća i izlijevanja nafte.

Shell je opisala kao “glavnog klijenta” svog neovisnog poslovanja specijaliziranog za sigurnosne procjene.

U srijedu je Shell rekao za BBC da ustraje na tome da do 2050. postane tvrtka s neto nultom emisijom.

“Već ulažemo milijarde dolara u energije s niskim udjelom ugljika, iako će svijetu još desetljećima trebati nafta i plin u sektorima koji se ne mogu lako dekarbonizirati”, rekao je glasnogovornik.

U studenom je Shellov izvršni direktor Ben van Beurden inzistirao na tome da će tvrtka na kraju napraviti prijelaz na ‘neto nulu’. No, rekao je da se planovi tvrtke za zeleniju energiju mogu financirati samo naftom i plinom.

HINA

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts