Featured Izbor uredništva Sport Tehnika Tuning Vijesti Zanimljivosti

Skratite godišnji odmor i vozite trke!


Uz nešto truda i ulaganja, može se voziti amaterska utrka! Kupili smo auto i pripremili ga za trku da to i demonstriramo.

Automoto sport je jedan od skupljih hobija, a ovisno o pravilnicima za pojedinu trkaću klasu i željama vozača/trkaće ekipe, nebo je granica za troškove. No, kao i svaki hobi, sami početak bavljenja automoto sportom može biti jednostavan i financijski pristupačan.

Jedna od najpristupačnijih disciplina za automobil je auto slalom, u raznim varijantama, a posebno su zanimljive one utrke koje dozvoljavaju nastup nelicenciranim vozačima i automobilima. Takve događaje organizira i Autoklub Zagorje Oroslavje.

Kako početi?
Kako je najavljeno u naslovu ovog teksta, ako skratite godišnji odmor, skratite ljetovanje i/ili zimovanje za nekoliko dana, ista sredstva možete iskoristiti za nastup na utrci.

Jedna opcija je koristiti vaš svakodnevni automobil budući da trke za nelicencirane vozače nisu ekstremno zahtjevne u smislu uvjeta za automobil (npr. česta jaka kočenja), no sigurnija alternativa je kupiti auto samo za trku. Na taj način nema brige oko trajnih prerada, trošenja guma i kočnica, grijanja motora, zdrobljenih branika i slično.

Počnite listati oglasnike i grupe na društvenim mrežama; za par stotina eura oglašavaju se i registrirani automobili. Pročitajte (aktualne ili makar lanjske) pravilnike utrka koje bi vozili i razmislite o klasi koju bi prijavili, odnosno, o kubikaži auta. Pri kupnji se treba koncentrirati na tehničku ispravnost vozila, jer će ipak biti voženo jačom dinamikom, ali zato nisu toliko bitni nedostaci poput apšisanog laka ili podrapanog interijera. Vjerojatno će pristupačni automobili biti manji, 15-ak godina stari modeli; mi smo se odlučili na klasu 1400 i kupili Hondu Civic EJ9 (1.4i, 2000.), a nastupamo na superslalomu u Oroslavju.

Kako pripremiti auto?
Za praktički nula kuna, s par ključeva i odvijača  i nešto truda, možete poboljšati vozna svojstva svojeg bolida izbacivanjem nepotrebne težine. Olakšajte automobil skidanjem suvozačkog sica i stražnje klupe. Očistite auto i izbacite nepotrebne stvari koje se možda kotrljaju po kabini i gepeku; toga ne bi smjelo biti u autima jer flašica vode ili knjiga mogu ozlijediti putnike u slučaju sudara (prisjetimo se, F=ma). Izbacivanje siceva obično je lakše u starijim i slabije opremljenim automobilima jer šarafi/matice nisu skriveni plastikama i tapecirunzima.

Osim provjere probnom vožnjom prije kupnje, obavite i provjeru stanja guma i ulja, pogotovo ulja za kočnice. Od dodatnih ulaganja možete početi s gumama, pa odlučite između guma za felge koje su na autu, ili kupovinu i guma i felgi. Za felge pripazite na promjer centralne rupe, dubinu i promjer; zadržite se relativno blizu tvorničkih postavki kako bi bili sigurniji da će nova kombinacija felge i gume pasati na auto bez struganja po karoseriji i kontakta s kočnicama ili elementima ovjesa.

Ako je moguće, maknite restrikcije s usisa i ispuha; možda će vaš auto imati restriktor preko usisa, ili ispušni sustav s puno lonaca za prigušivanje zvuka (a često, posljedično je prigušeno i par konja snage). No, ako ste kupili sportski ili bolji automobil, provjerite radi li se o prigušivačima ili Helmholtzovim rezonatorima; neki rezonatori pomažu ubaciti dodatni zrak u motor ili olakšavaju izbacivanje ispušnih plinova, pa provjerite o čemu se radi prije nego što nešto izbacite iz auta. Provjerite i mogućnosti programiranja kompjutera koji upravlja automobilom – remapiranje ili zamjena čipa.

I na koncu, tiskanjem sponzorskih naljepnica za auto možete se revanširati za pomoć onih koji su na nek način sudjelovali u pripremi auta.

Važno je napomenuti da neke prerade mogu utjecati na mogućnost uspješnog prolaska tehničkog pregleda i općenito registriranje vozila, pa pripazite da auto ispunjava osnovne uvjete za cestovni promet ako ga po javnim cestama vozite do mjesta održavanja trke.

Prva utrka za koju smo pripremili auto je 3. ORO superslalom – Memorijal Zvonko Mrzljak i zahvaljujemo na savjetima i pomoći (abecednim redom):

Auto Bišćan
Auto Šamec
Autopress.hr glavni pokrovitelj
Autoservis Pek
Autostil 93
A.V.G. servis
DevilsPerformance.HR
Hlad tisak
ISAP auspuh
PC-Automati
Racing Zone / RZ motorsport

Pročitajte i tekst o tehnikama vožnje korisnim za slalom!

 Source link

Related Posts