Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Španjolska planira oporezivati ekstra profit energetskih kompanija


Španjolska vlada objavila je da će u iduće dvije godine oporezivati ekstra profit elektroenergetskih kompanija, a najavila je i novi porez bankama, kako bi prikupila sedam milijardi eura za pomoć građanima u razdoblju visoke inflacije.

Godišnji prihod u 2023. i 2024. od poreza na izvanrednu dobit elektroprivrede u ovoj i sljedećoj godini trebao bi dosegnuti dvije milijarde eura, a prihod od poreza financijskim institucijama 1,5 milijardi eura, izjavio je premijer Pedro Sanchez u utorak u govoru u parlamentu o stanju nacije.

Vlada će uvesti novi porez “velikim bankama jer su već počele ubirati plodove (očekivanog) podizanja kamatnih stopa”, objasnio je Sanchez.

Europska središnja banka najavila je da će u srpnju podići kamatne stope u eurozoni za četvrtinu postotnog boda, a možda još i više u rujnu.

Sanchez je također ustvrdio da je inflacija, u velikoj mjeri potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu, najveći izazov za Španjolsku, usporedivši je s “ozbiljnom bolešću gospodarstva koja osiromašuje sve, a posebno najranjivije skupine” u društvu.

Najavio je i povećanje stipendija za studente starije od 16 godina za 100 eura mjesečno i besplatne karte na prigradskim i međugradskim željezničkim linijama od rujna do kraja prosinca i odobrio plan gradnje 12 tisuća stambenih jedinica u Madridu.

HINASource link

Related Posts