Misteriji je kraj, kragujevački medvjed je odlutao iz jazbine! Nova generacija popularnog Fiatovog automobila zove se Grande Panda, a osim s električnim motorom, vjerojatno će biti dostupna i s benzinskim motorom.

Predstavljanje nove Pande, koja će se proizvoditi u tvornici Fiat u Kragujevcu u Srbiji, bilo je zakazano za 11. srpnja, no Fiat je prve službene fotografije objavio nepunih mjesec dana ranije. Nova generacija Pande zvat će se Grande Panda, a unatoč dodatku “size” u nazivu neće prelaziti četiri metra duljine, točnije bit će dugačka 3,99 metara, što je sedam centimetara manje od prosjeka klase.

Nova Grande Panda bit će izrađena na platformi Stellantis Smart Car (isto kao i sestrinska tvrtka Citroën C3) i bit će globalni model, odnosno namijenjena svim tržištima diljem svijeta. Dizajn je inspiriran originalnom Pandom, onom iz 80-ih, čije su linije karoserije očito promijenjene u skladu sa smjernicama modernog dizajna. Gledajući s boka, automobil podsjeća na robusnost svog prethodnika, a kao posveta legendarnoj Pandi 4×4, na vratima ima otisnuta reljefna slova.

Fiat još nije službeno objavio kakvi će biti pogonski sklopovi novog automobila, poznato je da će u ponudi biti prvi elektromotor koji će, s obzirom na srodnost s Citroënom C3, vjerojatno razvijati 82 kilovata (113 KS), a uz s punom baterijom medvjed bi trebao prijeći oko 300 kilometara. Pod haubom će se po svoj prilici vrtjeti i 1,2-litreni trocilindrični benzinac koji uz pomoć blagog hibridnog sustava razvija 74 kilovata (101 KS). Kod ovog motora moment će se prenositi na prednji kotačni par uz pomoć šestostupanjskog ručnog mjenjača. Iz Fiata također nema informacija o početku serijske proizvodnje u bivšoj tvornici Zastave, kao ni naznaka o cijeni. novog modela.

Startnews.hrSource link

Related Posts