Featured Izbor uredništva oznake za gume Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Što je sve na novim naljepnicama na gumama i kako saznati osnovne informacije o performansama?


Trgovci gumama moraju staviti EU oznaku na izložene gume ili negdje blizu njih, prenosi RevijaHAK.

Od 2012. automobilske gume u trgovini gumama moraju biti označene naljepnicom, slično kao perilice rublja ili hladnjaci u trgovinama elektronikom. Ova oznaka ima za cilj omogućiti kupcima guma da procijene pojedinačna svojstva guma o kojima je riječ ili da usporede različite modele guma po tri kriterija: otporu kotrljanja, svojstavima kočenja na mokrom i buci. Prva EU oznaka guma sadržavala je ove tri informacije. Međutim, stara EU uredba je u međuvremenu zamijenjena EU Uredbom 2020/740, koja pruža dodatne informacije o prianjanju na snijegu i (za skandinavsko tržište) prianjanju na ledu na novoj standardnoj naljepnici sa simbolima, piše Njemački autoklub (ADAC).

Nova se regulativa odnosi samo na gume za automobile, kamione ili autobuse koje su došle na tržište nakon 1. svibnja 2021., tj. imaju najmanje datum proizvodnje DOT 1821 (18. kalendarski tjedan 2021.) ili viši na bočnoj strani gume. S obzirom na to da ne postoji obveza ponovnog označavanja guma stavljenih na tržište prije 1. svibnja 2021., obje se oznake mogu naći jedna pored druge u trgovinama.

Za razliku od opsežnih testiranja guma koja provode europski autoklubovi i HAK, u ispitivanjima za naljepnice uzimaju se u obzir samo osnovna svojstva gume kao što su otpor pri kotrljanju (potrošnja goriva i energetska učinkovitost), prianjanje na mokroj podlozi i vanjska buka kotrljanja. Kriterij prianjanja na snijegu i ledu također je dodan.

Uz središnje prikaze učinkovitosti potrošnje goriva i energije (lijevo), prianjanja na mokroj podlozi (desno) i vanjske buke kotrljanja (dolje lijevo), jedna od najvažnijih novosti u novoj EU oznaci je QR kod u gornjem desnom kutu. Ako to skenirate svojim pametnim telefonom, dobit ćete izravan pristup detaljnim informacijama o gumama koje je proizvođač pohranio u Europsku bazu podataka o energetskim oznakama proizvoda (EPREL). Naziv proizvođača, točan broj artikla gume, dimenzija s indeksom brzine i nosivosti te klasa gume (npr. C1 za automobile, mobilne kućice, autobuse) dopunjuju informacije.

Dva simbola su dodana dolje desno za zimske i cjelogodišnje gume. Označavanje dobro poznatim alpskim simbolom potvrđuje usklađenost s minimalnim zahtjevima za gume za zimske ceste, koji su definirani u skladu s UNECE-R 117. Alpski simbol također mora biti utisnut na boku gume ili mora postojati certifikat proizvođača. Novi simbol sa stiliziranim planinskim lancem u trokutu označava prianjanje na ledu i prvenstveno se koristi za posebne zimske gume u skandinavskoj regiji.

Otpor pri kotrljanu, odnosno potrošnja goriva i energetska učinkovitost guma podijeljeni su u klase od A do E. Razlika između najboljih A i E guma je oko 0,5 l/100 km, odnosno oko 7,5 posto u potrošnji goriva. Budući da većina guma na današnjem tržištu spada u klase B i C, realni potencijal za uštedu goriva znatno je manji nego što sugerira ovih pet slova.

Kako bi se opisala učinkovitost kočenja gume na mokroj cesti, put kočenja ili maksimalni koeficijent trenja između gume i ceste se mjeri i uspoređuje s vrijednostima referentne gume. Iz toga se izračunava koeficijent prianjanja na mokrom i dijeli na klase od A do E. Ako je automobil opremljen gumama klase A, u usporedbi s gumama klase E, put kočenja može se smanjiti do 18 metara u slučaju hitnog zaustavljanja od 80 km/h na cesti s prosječnim prianjanjem.

Kao i kod stare oznake, vanjska buka gume navedena je u decibelima. Međutim, dok se buka prethodno klasificirala dodavanjem ili izostavljanjem jednog od tri zvučna vala u odnosu na važeće homologacijske vrijednosti, nova EU oznaka sada koristi slova. Nijedna guma nije označena sa C jer premašuje dopuštenu granicu i stoga ne bi bila prihvatljiva za homologaciju. Inače, granične vrijednosti buke nisu iste za sve automobilske gume i ovise o odgovarajućoj klasifikaciji (C1 do C3), širini gume i vrsti gume. Zbog toga različite kombinacije klasifikacija slova i razina buke mogu proizaći iz različitih guma.

Gume označene alpskim simbolom moraju imati određeni kapacitet kočenja ili prianjanja na nabijenom snježnom pokrivaču u usporedbi sa standardiziranom referentnom gumom za usporedbu. Trokutasti simbol s planinskom siluetom potvrđuje određeno minimalno prianjanje na ledu za zimske gume za osobna vozila koje su, zahvaljujući svojim posebnim mješavinama gume (mekanim smjesama), posebno dizajnirane za upotrebu na zaleđenim cestama u sjevernoj Europi. Ove gume općenito nisu namijenjene za uporabu izvan sjeverne Europe.

Budući da gume koje su stavljene na tržište prije 1. svibnja 2021. mogu zadržati svoju oznaku, obje se oznake još dugo mogu naći jedna pored druge u trgovini gumama. Starija oznaka gume razlikuje se od nove EU oznake prije svega u klasama performansi (klase su pooštrene s novijom oznakom), nedostatku informacija o zimskim svojstvima i prikazu zvučnog vala vanjske buke.

Ispitivanja koja prethode razvrstavanju provodi industrija guma prema točno definiranim procedurama. Proizvođač tako klasificira svoje proizvode. Iz tog razloga planira se da klasifikacije provjeravaju neovisni instituti.

Trgovci gumama moraju staviti EU oznaku na izložene gume ili negdje blizu njih. Za gume koje nisu izložene, podaci na etiketi gume moraju biti dostupni kupcu na neki drugi način. Ipak, najvažnija pomoć pri donošenju odluka i dalje bi vam trebao biti test guma europskih autoklubova i HAK-a jer se ovdje provjerava znatno više kriterija, od kojih su mnogi i sigurnosni. Ako gume nisu testirane informacije sadržane na naljepnici gume bit će pouzdan vodič kojim se svakako trebaju služiti. Osobito kada se radi o svojstvima kočenja na mokroj podlozibitnim za sigurnost, treba odabrati gume klase C ili bolje.

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts